Skocz do zawartości

W Czym Moczyć Rybę Przed Smażeniem?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drodzy forumowicze. Jak zapewne wielu z Was lubię przyrządzać potrawy z ryb (ryby morskie jak np dorsz, mintaj itp) , zazwyczaj są to filety smażone w panierce. Rybę rozmrażam, skrapiam cytryną i posypuje przyprawą do ryb, następnie mąka i jajko i to wędruje na rozgrzany olej... Zauważyłem ze tak przyrządzona ryba mimo użytej cytryny często jeszcze po przygotowaniu ma specyficzny smak "ryb". Ta sama ryba przygotowana w domu często zupełnie w smaku odbiega od tej zakupionej w restauracji (ostatnio miałem taki przypadek z dorszem). Dodam że ryba z restauracji prawie nie miała przypraw a mimo to nie towarzyszył jej ten "charakterystyczny smak" jak rybie którą przyrządziłem w domu. Oczywiście nie jest to jedyny przypadek, z jakim się spotkałem. Ogólnie w kuchni dążę do tego aby uzyskać smak ryby smażonej taki jak w restauracji, ale chyba czegoś brakuje w moim procesie przyrządzania. Gdzieś wczytałem że rybkę powinno się moczyć w mleku przed smażeniem. Jakie są Wasze spostrzeżenia i opinie ?...proszę o radę :wink:   Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj! Morską rybę płuczę szybko pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i moczę w mleku ok.30 min. Odsączam, znów osuszam ręcznikiem i posypuję dość obficie pieprzem cytrynowym. Ryba nabiera smaku ok. pół godziny. Następnie panieruję i smażę.

Opublikowano

Witaj rkules! Jesli chodzi o rybki,to są rózne sposoby ich przyrządzania. Ja rybki płuczę w zimnej wodzie,osuszam i czasami skrapiam sokiem z cytryny. Solę bezpośrednio przed panierowaniem i smażeniem (solenie wczesniej powoduje,że ryba robi się "mokra" i przypala na patelni).Nie uzywam przypraw do ryb,gdyz mają one potem specyficzne smak i zapach,których nie preferuje zarówno moja rodzinka jak i ja. Może właśnie te przyprawy powodują,że smak ryb jest inny niż tych z restauracji czy smażalni. Poza tym z tego co się orientuję ryby tam są smazone w głębokim tłuszczu ,a nie tak jak w domu.Sprubój może usmazyć je we frytownicy. Pyszne tez są rybki obtoczone tylko w cieście nalesnikowym (troszke gęstsze niż na naleśniki i bez bułki tartej),wkładane na rozgrzany olej.

Opublikowano

 hej, dzięki za wpisy. Dziś zrobiłem rybki moczone w mleku przez jakieś 3h i przyprawiłem przyprawą do ryb. Smak się zmienił po mleku, ryby stały się delikatniejsze....pytanie...jak wyciągam ryby z mleka to dużo je osączyć, czy wystarczy wrzucić na durszlak aby obciekły?..kolejnym razem spróbuje bez przyprawy do ryb...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.