IGA Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 składniki : 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła łyżka kwaśnej śmietany 2łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli trochę maku Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki cieołej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki grubości ok.2 cm., zapleść warkocz, końcówki zawinąć pod spód. Uformowaną chałkę położyć na natłuszczonej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Upiec na złoty kolor. Przepis pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Gdy pierwszy raz upiekłam wyrosła olbrzymia chała ułożona po przekątnej na oryginalnej blaszce z pieca. później piekłam zazwyczaj z tej samej porcji dwie mniejsze chałki, czasem dodaję więcej cukru- przy ilości podanej w przepisie słodycz jest raczej niewyczuwalna. Bułeczki też wychodzą z tego wyśmienite. Zachęcam do pieczenia. Smacznego. Cytuj
Gość Fela1 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Piękę dzisiaj,pierwszy raz tę chałkę.:( Przepis ten sam mam z bardzo starej gazetki,możliwe że z poradnika.Ciekawe czy wyjdzie. Pozdrawwiam. Cytuj
IGA Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Oto wypiek z tego przepisu: Cytuj
IGA Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Pospieszyłam się z wysłaniem, a chciałam dodać jeszcze jedną fotkę tej samej chałki. Upiekłam na Wigilię tę chałkę i jeszcze jedną z przepisu Izabeli https://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/12/86-chalka-na-jogurcie.html .Obie polecam. Cytuj
julianA Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2015 A mi nie wyszła..... Cytuj
miodek90 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2015 Dnia 31.10.2015 at 18:24, julianA napisał: A mi nie wyszła..... pewnie coś źle zrobiłaś, może było za chłodno albo przeciąg i ciasto nie urosło? Cytuj
wiem_co Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 Chałka jest raczej słodka, ale co tam jak ktoś lubi słodkości to polecam wszamać chałkę z serkiem na słodko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.