agnieszka22m Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Witam mam pytanie czy znają panie jakiś dobry przepis na masę z której można lepić róże. Bardzo proszę o odpowiedz pozdrawiam Cytuj
Niedzwiadu Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 a od pana moze być?:D # margaryna 1/4 kostki # woda 80 ml # mąka 1/2 szkl # cukier puder Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder. Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób. Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor . Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor) I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka. Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę. 1 Cytuj
agnieszka22m Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 ślicznie dziękuje :D pozdrawiam Cytuj
Luthien26 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 Jaki ma to być sok z buraka? Taki na barszcz? A miętowy? Jeszcze pozwolę sobie spytać, co to jest skrobka? :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.