asienka19873 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 przepis dostalam od mojej cioci :D Ciasto kruche,miodowe: -3 szklanki maki, -3/4 kostki masla lub margaryny, -3 lyzki miodu plynnego, -1/2 szklanki cukru, -1 plaska lyzeczka sody, -1 jajko Maslo rozpuscic z cukrem i miodem,ostudzic. Wsypac make i sode do miski,wymieszac i wlac pozostale rozpuszczone skladniki,dodac jajko,zagniesc ciasto. Podzielic na 2 czesci. Wylepic dno tortownicy lub blaszki polowa ciasta i upiec w temp. 180°C. Piec ok.15-20 minut do zbrazowienia. Z druga czescia ciasta postapic tak samo. Zdejmowac ostroznie,zeby nie polamac,najlepiej piec na papierze do pieczenia. Po upieczeniu ciasto bedzie miekkie a kiedy wystygnie bedzie twarde. :) prosze sie nie przestraszyc :twisted: Biszkopt: -4 jajka, -1 szklanka maki, -3/4 szklanki cukru, -1 maly cukier waniliowy, -1 lyzeczka proszku do pieczenia, -1 lyzeczka octu Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli,dodac cukier i cukier waniliowy,wymieszac nastepnie dodac zoltka. Wsypac make wymieszana z proszkiem i delikatnie wymieszac mikserem.Na koncu wlac ocet,zamieszac. Piec w takiej samej formie jak blaty miodowe. Piec w 180°C okolo 20-25 minut. Ostudzic. Krem budyniowy: -1 litr mleka, -1/2-3/4 szklanki cukru(jak kto lubi,bardziej czy mniej slodko) -1 duzy cukier waniliowy, -2 lyzki maki zwyklej, -3 lyzki maki ziemniaczanej, -1 kostka masla(250g) Z litra mleka odlac 3/4 szklanki,reszte zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozprowadzic obydwie maki,tak zeby nie bylo grudek i wlac na gotujace sie mleko.Gotowac caly czas mieszajac az do zgestnienia.Go goracego budyniu dodac maslo i mieszac az sie rozpusci. Przelozenie: Ciasto robic najlepiej w formie w ktorej sie pieklo poniewaz krem jest dosyc rzadki. Na dno formy kladziemy blat miodowy,polewamy polowa goracego kremu budyniowego,przykrywamy biszkoptem,wylewamy druga polowe kremu budyniowego i przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch polewamy polewa czekoladowa.Najlepiej jakas miekka lub z zelatyna.Ja polalam czekolada i ciezko sie kroilo. Ciasto najlepiej jest zrobic dzien przed podaniem,wtedy ciasto zdazy zmieknac. 8-) Najlepiej smakuje na 2 lub 3 dzien. Polecam! a tak wygladalo moje ciasto: Cytuj
wiola344 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 witaj asienko ten przepis juz jest tu https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4380&hl= Cytuj
asienka19873 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Rzeczywiscie,roznia sie tylko proporcjami wlasciwie...przepraszam wiolu344 ;) szukalam czy nie ma takiego przepisu..pewnie dlatego mi sie nie wyswietlila nazwa w wyszukiwarce bo nazwy sie troche roznia.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.