Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przepis dostalam od mojej cioci :D

Ciasto kruche,miodowe:

-3 szklanki maki,

-3/4 kostki masla lub margaryny,

-3 lyzki miodu plynnego,

-1/2 szklanki cukru,

-1 plaska lyzeczka sody,

-1 jajko

Maslo rozpuscic z cukrem i miodem,ostudzic. Wsypac make i sode do miski,wymieszac i wlac pozostale rozpuszczone skladniki,dodac jajko,zagniesc ciasto. Podzielic na 2 czesci. Wylepic dno tortownicy lub blaszki polowa ciasta i upiec w temp. 180°C. Piec ok.15-20 minut do zbrazowienia. Z druga czescia ciasta postapic tak samo. Zdejmowac ostroznie,zeby nie polamac,najlepiej piec na papierze do pieczenia. Po upieczeniu ciasto bedzie miekkie a kiedy wystygnie bedzie twarde. :) prosze sie nie przestraszyc :twisted:

Biszkopt:

-4 jajka,

-1 szklanka maki,

-3/4 szklanki cukru,

-1 maly cukier waniliowy,

-1 lyzeczka proszku do pieczenia,

-1 lyzeczka octu

Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli,dodac cukier i cukier waniliowy,wymieszac nastepnie dodac zoltka. Wsypac make wymieszana z proszkiem i delikatnie wymieszac mikserem.Na koncu wlac ocet,zamieszac. Piec w takiej samej formie jak blaty miodowe. Piec w 180°C okolo 20-25 minut. Ostudzic.

Krem budyniowy:

-1 litr mleka,

-1/2-3/4 szklanki cukru(jak kto lubi,bardziej czy mniej slodko)

-1 duzy cukier waniliowy,

-2 lyzki maki zwyklej,

-3 lyzki maki ziemniaczanej,

-1 kostka masla(250g)

Z litra mleka odlac 3/4 szklanki,reszte zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozprowadzic obydwie maki,tak zeby nie bylo grudek i wlac na gotujace sie mleko.Gotowac caly czas mieszajac az do zgestnienia.Go goracego budyniu dodac maslo i mieszac az sie rozpusci.

Przelozenie:

Ciasto robic najlepiej w formie w ktorej sie pieklo poniewaz krem jest dosyc rzadki.

Na dno formy kladziemy blat miodowy,polewamy polowa goracego kremu budyniowego,przykrywamy biszkoptem,wylewamy druga polowe kremu budyniowego i przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch polewamy polewa czekoladowa.Najlepiej jakas miekka lub z zelatyna.Ja polalam czekolada i ciezko sie kroilo.

Ciasto najlepiej jest zrobic dzien przed podaniem,wtedy ciasto zdazy zmieknac. 8-) Najlepiej smakuje na 2 lub 3 dzien.

Polecam!

a tak wygladalo moje ciasto:

post-6578-1268324697_thumb.jpg

post-6578-1268324738_thumb.jpg

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rzeczywiscie,roznia sie tylko proporcjami wlasciwie...przepraszam wiolu344 ;) szukalam czy nie ma takiego przepisu..pewnie dlatego mi sie nie wyswietlila nazwa w wyszukiwarce bo nazwy sie troche roznia..

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.