manjan Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Witam! Mam prośbę o wstawienie przepisu na chleb orkiszowy z mąki razowej. Mam wypiekacz Mulinexa i jak dotąd nie znalazłem takiego przepisu. Robiłem według własnego ale mi nie bardzo wychodzi. :D Dziękuję. Cytuj
mancio Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Witam , jeśli zaczynasz piec w automacie to nie staraj się od razu robić chleba w pełni razowego , zacznij od mąk mieszanych, poniżej załączam przepis na taki chleb, im więcej dasz mąki razowej tym trudniejszy do upieczenia chlebek , będzie oczywiście ciemniejszy ze względu na zawartość łuski ziarna, potem możesz spróbować mieszać mąkę pszenną i otręby, też powinien być zdrowy i będzie tańszy niż z kupionej mąki razowej, pozdrawiam. Przepis na chleb mieszany: 300 ml wody (ok 25C) 1 łyżka cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1/2 ew. 1 łyżka oleju zakwas 40g , jeśli nie mamy dać odpowiednio więcej drożdży - ok 12-15g drożdże świeże 9-10g mąka : 240g pszennej 550 , 70g żytniej 750, 100 g żytniej pełnoziarnistej np 2000, 100 g pszennej pełnoziarnistej np 1850 (może być orkiszowa) ziarna np siemię, słonecznik, pestki dyni - po łyżce Wlać wodę, wrzucić sól, cukier , olej, potem 3/4 wymieszanej mąki. potem zakwas , resztę mąki , na wszystko pokruszyć drożdże. Program chleb pełnoziarnisty, po 20 minutach wrzucamy ziarna, Na półtorej godziny przed końcem możemy posypać chleb makiem lekko wgniatając w ciasto. Po wyciągnięciu z foremki można zwilżyć spód i boki wodą . Cytuj
manjan Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Witam!! Dziękuję Ci bardzo za porady i przepis. Będę próbował upiec chlebek z Twojego przepisu. Mam jeszcze jedno pytanie czy uda się upiec chleb z samej mąki orkiszowej ?? Cytuj
mancio Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Jeśli to będzie mąka biała typu 750-850 to nie ma problemu, to praktycznie biała maka pszenna do wypieku chleba tylko z odmiany orkiszowej, jeśli to będzie mąka typu Graham lub razowa czyli o oznaczeniach 1850 - 2000 to z samej takiej mąki ciężko upiec chlebuś , chleb będzie ciemny , dosyć ciężki i słabo wyrośnie mimo odpowiedniej ilości drożdży, proponuję początkowo mieszać aż dojdziemy do wprawy.Co do oznaczeń to numeracja mąki od 400-3000 oznacza zawartość tzw popiołu czyli mówi ile otoczki ziarna zawiera maka. Im wyższy numer tym mąka bardziej razowa ale ciężej z niej piec. Pozdrawiam. Cytuj
manjan Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Dziękuje bardzo za cenne wskazówki :D Zrobiłem już mieszany chlebek jest świetny. Pozdrawiam Cytuj
mancio Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Można zmodyfikować przepis , dziś dałem np 320g mąki pszennej białej, 100 g mąk mieszanych razowych: żytniej , pszennej i orkiszowej i do tego 70 g otrębów pszennych ( razem w granicach pół kilo) , zamiast wody można dać mieszankę woda , mleko ,maślanka w ilości 300 ml, można dodać zioła np kolendrę , kminek , czosnek mielony, koper włoski. Użyłem też mniej zakwasu, ok, 25 g. Od maślanki chleb robi się bardziej brązowo żółty a nie szary i jest smaczniejszy, zachęcam do eksperymentów. Cytuj
Gość kondzia Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Prawie mi wyszło! ale nigdzie lepszego przepisu nie znalazłam :) Cytuj
ala291 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 mancio...widzę,że masz sporą wiedzę na temat pieczenia chlebka,więc zapytam,może mi podpowiesz?... z jakiej mąki, w jakich ilościach mogę upiec chlebek w domu, ale w normalnej kuchence -piekarnik elektryczny- niestety nie posiadam żadnego urządzenia do pieczenia chlebka,oprócz kuchenki...pozdrawiam Cytuj
mancio Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 https://www.smaczny.pl/forum/Domowy-Chlebek-t4599.html odsyłam oczywiście do forum , ja piekę w automacie ale dużo forumowiczów zamieszcza przepisy dla piekarnika więc można skorzystać, niestety ja nie mam czasu na zabawę z piekarnikiem bo piekę codziennie . Odnośnie modyfikacji to proponuję zamiast ziaren dorzucić 1/3 drobno pokrojonego banana, najlepiej dobrze dojrzałego. pozdrawiam i życzę smacznego. Cytuj
ala291 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 no i skorzystałam z przepisu Dalovay,chlebek już się piecze,jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie,ponieważ to mój debiut :) nigdy wcześniej nie piekłam chlebka,a z ciekawością przeczytałam twoją radę,by do ciasta dodać banana! jezeli teraz chleb upiecze się jak powinien,z pewnością spróbuję ponownie go zrobić z bananem...dziękuję za radę, pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi