Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy któraś z pań używa w kuchni jajowaru? Ja mam chroniczny problem z dogadaniem się z mężem co do twardości, długości gotowania i tego że pękają w trakcie. Słyszałam od koleżanki, że jajaowar skutecznie pozwala się pozbyć tych problemów. Nie jest to drogi gadżet, znalazłam coś (link usunięto), zastanawiam się czy faktycznie jest to praktyczne urządzenie? Możecie doradzić czy akurat ten się nada?

Opublikowano

Ja mam bardzo podobne i odkąd je mam to wreszcie jajka są ugotowane tak jak chcę-polecam.Tylko po każdorazowym użyciu radzę przecierać octem płytę grzejną bo łatwo się kamień osadza.

Opublikowano

Bardzo przydatne urządzenie.Zwróć uwagę czy kubek do wody ma podziałkę bo spotkałam się z twierdzeniem że niektóre nie mają i stąd problem z gotowaniem gdyż trzeba dokładnie dawkować ilość wody.

Opublikowano

Drodzy kochani Forumowicze. Jajka nie popękają podczas gotowania jeżeli włożymy je do zimnej wody. CZAS GOTOWANIA: po3 min od zagotowania wody białko się lekko ścina,a żółtko pozostaje miękkie. po3.5 min od zagotowania białko jest całkowicie ścięte , a żółtko lekko zagęszczone po 5 min białko jest mocno ścięte, a żółtko gęste, ale ciągle miękkie. po7-10min jajko jest ugotowane na twardo. ponieważ białko ścina się już w temperaturze ok. 60°C, natomiast żółtko w temperaturze 64-70°C kucharze uważają, ze nie ma potrzeby gotować jaj na dużym ogniu. najlepiej włożyć je do zimnej wody, szybko szybko podgrzać do 80°C i zmniejszyć ogień do minimum, mniej więcej po 5minutach będziemy mieć jajko na miękko, a po dalszych 5-7 minutach- na twardo. Zbyt długie gotowanie i mocne przypiekanie w czasie smażenia powoduje zmniejszenie wartości odżywczej jajek. Przegotowane mają charakterystyczną ciemną obwódkę wokół żółtka (ze związków siarkowych).

  • 7 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

haha no to faktycznie, ale niestety trochę Cie zasmucę bo jajka gotowane dłużej niż 7 minut(a to im w zupełności wystarczy, żeby się ugotować na twardo) robią się ciężkostrawne..

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

hej ja calkiem przypadkowo zakupilam jajowar lecz nie byl kompletnie wyposazony ;/ bo wlasnie nie ma tej miarki do wody. I u mnie wiecznie jajka na twardo ;p nie moge wyczuc jak ugotowac je na mieko ;/ Ogolnie jajowar jest praktyczny i wkoncu przed swietami zawsze jeden palnik w kuchni wolny :)

  • 1 rok później...
Opublikowano

Nie mam jajowara tylko garnek i minutnik. Jajka wychodzą takie jak chcę. Przed włożeniem do wody robię ostrym nożem malutką dziurkę w skorupce. Powietrze wydostaje się z jajka i w trakcie gotowania skorupka nie pęka.

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja mam jajowar od którychś Swiąt wielkanocnych. Przyznam sie jednak,ze używam go tylko gdy gotuję większa ilośc jajek naraz. Jeśli gotuję np.sobie tylko 1 jajko na sniadanie pozostaję przy zwykłym garnuszku ;-)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.