Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłam ten przepis na stronie [LINK NIEAKTUALNY] znalazłam. Polecam, bo warto ;)

15 dag masła

0,5 l mleka

5 dag drożdży

0,5 łyżeczki soli

10-15 dag cukru

1 kg mąki pszennej

20 dag bakalii (rodzynki, morele, śliwki suszone itp.)

do posmarowania bułeczek: 1 jajko

uwaga!! do ciasta nie dajemy jajek!!

Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni. Drożdże pokruszyć i zalać płynem maślano-mlecznym. Dokładnie wymieszać. Do miski wlać rozpuszczone drożdże, resztę tłuszczu z mlekiem, sól cukier i 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobre, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wyrobić jeszcze raz. Dodać bakalie i dokładnie wymieszać je z ciastem.

Formować gładkie i równe kulki (ok 70g każda). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na 20-30 min do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10 minut.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wyglądają fantastycznie!!! Na pewno zrobię je w najbliższy weekend, a może prędzej, bo już się nie mogę doczekać. Moja mała córeczka uwielbia maślane bułki z rodzynkami, więc myślę że będzie fanką i tych. Dam znać po wszystkim jak smakują. Gorąco pozdrawiamDołączona grafika

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam, że tak długo kazałam czekać na odpowiedź, ale tu nie zaglądałam. Bułki są bardzo długo zachowują świeżość. My jedną porcję w zwykłych warunkach (czyli jak żaden gość się nie zjawi) zjadamy w ciągu trzech dni i w ostatni dzień są równie dobre jak pierwszego dnia :mrgreen:

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie rodzinka wcina bułeczki i mówią .że są pyszne. Ja niestety na diecie więc nie mogę. Zrobiłam z kawałkami czekolady bo syn nie lubi bakali. Wyszło mi 22 bułeczki. Stokrotko dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja dzisiaj też robię ale tylko ze skórką cytrynową i wiórkami kokosowymi bo tylko to mam aktualnie w domu.Robiłam troszkę inaczej bo cukier rozpuszczałam w mleku z masłem,do tego wrzuciłam bakalie i dopiero wlałam do mąki.Robiłam w mikserze bo nie lubię zagniatania.Wtedy wyszły mi wielkie buły bo było ich raptem 9 ale z reszty ciasta zrobiłam placek w keksówce.Dziś będą tylko bułeczki malutkie :wink: a ciasto właśnie wyrasta.

Opublikowano

Cieszę się, że tak Wam zasmakowały te bułeczki. Nie próbowałam ich nadziewać, ale myślę, że przy najbliższej okazji coś pokombinuję. Basga Twoje bułeczki wyglądają niesamowicie apetycznie, chyba jutro na śniadanie będą u nas :wink:

Opublikowano

O j zasmakowały,i to jak-dzisiaj zrobiłam taką wersję... :wink: ;) :) Jednak te placuszki za bardzo rozpłaszczyłam i wyszły za twarde ciut no ale ...trening czyni mistrzem nie.To są jabłka przesmażone z cukrem cynamonowym a bułeczki to takie zwykłe tylko maczkiem posypane. Kasiu-wyrabiałam w malakserze bo boję się,że mi automat zaleje bo jak robię z tej porcji to aż mi przez misę ucieka ciasto a raz to chciało górą wyleżć przez otwór w pokrywce a plastik łatwiej oczyścić niż te grzałki w automacie ale z połowy porcji to spokojnie można w maszynie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.