Iwona01 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Na przedwiośniu brak nam naturalnych witaminek i mikroelementów, więc kiełki będą w sam raz :grin: bo zawierają ich naprawdę sporo :razz: Więc podaję przepisik: - 50g kiełków - 1 duzy ogórek - 1 papryka czerwona - 1 główka kapusty pekińskiej - świeży koperek - 1 podwójna piers z kurczaka - 1 łyzeczka suszonego oregano - 1 łyżka chrzanu - 1 łyzka jogurtu naturalnego - przyprawa do potraw greckich Pierś z kurczaka opłukac i pokroic na kawałki.Obsmazyć.Gdy białko sie zetnie posypac oregano.Wystudzić.Kapustę pokroic w paski,ogórek i papryke w kostke.Koperek posiekać.Kiełki (można je kupić lub wyhodowac samemu) opłukac i odsączyć.Warzywa,kiełki i miesko przełozyc do duzej salaterki. Przygotować sos: Połączyc ze sobą majonez,chrzan,jogurt,koperek i 1-2 łyżeczki(w/g uznania)przyprawy greckiej. Tak przygotowanym sosem polac składniki sałatki i dokładnie wymieszac.Schłodzić. Nie dodając mięsa mamy pyszny dodatek do dania obiadowego ;-) Polecam i zycze smacznego :razz: Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Witam, skusiłam się na ten przepis - sałatka rewelacyjna, dobra i syta - polecam zwłaszcza miłośnikom chrzanu, no i kiełków oczywiście :sad: Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :) Cytuj
Iwona01 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Cieszę się, że w końcu ktoś się skusił na zrobienie tej sałatki, bo jest naprawdę pyszna :) Cytuj
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 uwielbiam kiełki, ale po ostatniej aferze z bakterią w kiełkach fasoli w Niemczech mam traumę i wstręt do kiełków; skąd mieć pewność, że stosowane kiełki są "bezpieczne"? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.