Gość marek109 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Witam, poszukuję dwóch przepisów. Pierwszy: Na - nie wiem jak to się nazywa, chyba pascha ale nie jestem pewien. Ciasto na takie placki które jedli żydzi za czasów Jezusa. Coś takiego: https://www.dziennik.pl/files/archive/00184...001_184315l.jpg ktoś kiedyś powiedział mi ze to po prostu mąka i woda ale tego nie wiem. Drugi: Na coś podobnego do powyższego z tym, że spotkałem się z tym w Biskupinie. Jest to także rodzaj takiego placka, ciasto kładzione na piecu. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj
Iwona01 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witaj! Pascha jest rodzajem słodkiego deseru,a Tobie chodzi zapewne o macę. Maca (hebr. מצה) – chleb przaśny, przaśniki, spożywany przez żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Przyrządzany jest ze specjalnie w tym celu przygotowanej mąki, bez użycia zakwasu, którego posiadania w domu podczas święta zakazuje żydowskie prawo religijne. Mąkę pszenną miesza się z wodą i piecze przez około osiemnaście minut, licząc od chwili wyrobienia ciasta. Ma ona postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym. Współcześnie macę wyrabia się również maszynowo, wypieka w piecach wyposażonych w palniki zamontowane w komorze wypieku, ale jej używanie podczas święta nie jest zgodne z żydowską ortodoksją. Cytuj
Iwona01 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Jesli chodzi o ten drugi przepis,to myslę,ze chodzi o placki o nazwie podpłomyki. Składniki: -mąka -mleko (najlepiej zsiadłe) -soda -ew. 1 jajko Proporcje na"oko". Ciasto ma być naprawdę gęste. Kłaść na rozgrzaną blachę i piec z obu stron (jak nalesnik). Pozdrawiam. Mam nadzieję,że pomogłam ;) Cytuj
Gość marek109 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 dziękuję jesteś wielka : ) młaa! :* Cytuj
Iwona01 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Nie ma za co. Cieszę się,że mogłam pomóc ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.