muezin Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Z 10 jajek oddziel żółtka od białek (żółtek możesz nie dawać tyle, możesz parę dać do majonezu).Białka ubij na sztywno z dużą łyżką słodzika (jeżeli nie masz słodzika w proszku to daj tylko szczyptę soli). Do żółtek dodaj 1,5kg zmielonego twarogu jak najchudszego dwa sernixy z 25-30 kropli aromatu cytrynowego, z 15 kropli aromatu waniliowego i odpowiednio jeżeli masz słodzik w proszku i dałaś do białek to trzy łyżki słodzika, a jak nie to 40 tabletek słodzika daj do szklanki i wlej 10-15 ml wrzątku po rozpuszczeniu dodaj do miski, wlej ok.400g jogurtu 0% zmiksuj z 3 min. dokładnie, spróbuj i dosłodż lub nie.Na koniec dodaj pianę i wymieszaj spokojnie łyżką, Tortownicę posmaruj tłuszczem (ja smaruję parafiną) obsyp otrębami lub majzeną wlej na blaszkę i do piekarnika. Mały się piecze 1 godz w 170st..; a ja dzisiaj taki duży piekłem 80 min i zostawiłem go potem jeszcze na 25 min w rozgrzanym piekarniku. Oczywiście niektóre składniki możesz zamienić tak jak aromaty. Daję jogurt to wtedy sernik nie jest suchy tylko ... po prostu niebo w gębie. Moja teściowa wróg słodzików i przyjaciel masełka dopiero po hymnach pochwalnych dle sernika została poinformopwana , że nie ma tutaj grama cukru i masła nie chciała uwieżyć. Życzę smacznego i Wesołych ŚWIĄT. [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
marzenab83 Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 Fajny pomysł z tym jogurtem:) Wypróbuję!!! Cytuj
Gość bolanda Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 Zrobiłam serniczek wczoraj - dzis po nim nawet slad nie został bo mi go rodzina wyżarła Żeby chociaz tez na Dukanie byli, to mogłabym wybaczyc.... Cytuj
jenny1404 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 muezin czy ten sernik mozna jesc w I fazie? jestem z Łodzi , nigdzie nie moge znalezc jogurtu 0% ani serka homogenizowanego 0%, wiecie gdzie szukac? [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Gość pyzeczka Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 muezin czy ten sernik mozna jesc w I fazie? jestem z Łodzi , nigdzie nie moge znalezc jogurtu 0% ani serka homogenizowanego 0%, wiecie gdzie szukac? [LINK NIEAKTUALNY] Jogurt 0,1% z serii Linessa można kupić w Lidlu , serek homogenizowany naturalny 0% firmy Maćkowy (z Gdańska) kupuję w Zatoce (sieć Społem) lub BOMI. Zrobiłam ostatnio serniczek i był rzeczywiście przepyszny, jadłam go w I fazie, waga spada więc myślę, że jest ok. Zrobiłam sobie trochę roboty, bo sama zmieliłam 2 razy maszynką chudy twaróg 0% z Piątnicy (wśród dostępnych zmielonych na rynku spotkałam najchudszy 3% i stwierdziłam, że dla mnie za tłusty). [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi