knati Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Witam chciałam podzielić się przepisem na ciasto z tego co mamy w domu (płatki kukurydziane, płatki owsiane, musli, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, rodzynki, jabłka, suszone morele i śliwki). Do ciasta można dodawać swoje ulubione dodatki im różnorodnie tym lepiej. Baza przepisu to: 185 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki (70g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 roztrzepane jajka W oryginalnym przepisie jest tak: 1/2 szklanki musli (całe orzechy trzeba pokroić) 1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli, śliwek lub jabłek 1/4 szklanki rodzynek 1/4 szklanki płatków owsianych 1/4 wiórków kokosowych Wykonanie: Formę do pieczenia (20x30) posmarować i dno wyłożyć papierem. Do rondelka włożyć masło i miód. Mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masło się roztopi. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180’C piekarnika i piec 25 min. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Smacznego!!! Ja ten przepis dowolnie modyfikuję staram się żeby były jakieś płatki(ok. ¾ szklanki, chociaż kiedyś miałam ½ szklanki, dodałam zmielonych orzechów i też wyszło), owoce(ok. ½ szklanki z jabłkami ciasto jest wilgotniejsze) i dodatki-rodzynki, orzechy… (w sumie ½ szklanki) Raz piekłam to ciasto z samych musli i dodałam tylko jabłka. Dzieci uwielbiają ciasto z kawą zbożową i w formie babeczek na podwieczorek. Zdrowo i smacznie :) Cytuj
knati Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Nie wiem czemu powstały mi takie dziwne przerwy. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi