Bahus Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Klops wiedeński 1 czerstwa bułka 2 cebule 2 ząbki czosnku 500 g mieszanego mielonego mięsa 150 g wątróbki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 szczypty pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 100 g tłustego boczku w plasterkach 1/4 l rosołu wołowego z koncentratu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/8 l śmietany Wątróbkę obrać z błon, posiekać. Bułkę namoczyć. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Mielone mięso wy mieszać z odciśniętą bułką, cebula, czosnkiem, wątróbką, jajkami, musztardą, przyprawami. Uformować podłużny klops. Połowę plasterków boczku położyć na dnie brytfanny, ułożyć na nich klops, przykryć z wierzchu pozostałymi, równo rozłożonymi plastrami. Klops piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 °C, podlewając kilka razy rosołem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, postawić w ciepłym miejscu. Sos z pieczenia przelać do garnka, rozprowadzić pozostałym rosołem i niewielką ilością wody, podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, zagęścić sos, zagotować. Klops można podać z dekoracyjnym puree z ziemniaków, gotowaną fasolką szparagową i świeżym pomidorem. Sos podać w sosjerce. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.