Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Ciasto:

3,5 - 4 szkl mąki

5 żółtek

0,5 szkl śmietany

3/4 kostki margaryny

1/2 szkl cukru ( można ciut więcej)

pojedynczy proszek do pieczenia

cukier waniliowy

Masa:

1/2 l śmietany

3/4 szkl cukru

2 łyżki mąki pszennej

1/4 kostki margaryny

cukier waniliowy

Dodatkowo:

orzechy włoskie - pokrojone

dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)

Ciasto:

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor

Masa:

Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.

Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,

wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie

przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje.

Przekładamy gorącą masą

Przełozenie:

Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę)

Uwagi:

Zawsze uzywam śmietany "wiejskiej" więc nie wiem jak będzie się zachowywała śmietana ze sklepu

Masę zaczynam gotować gdy piecze się 3 placek, wtedy przekładam ciepłe placki , ciepłą masą.

Ciasto wtedy szybciej mięknie. Najlepsze jest na 2-3 dzień jak się "pzregryzie"

Z braku orzechów uzywam rodzynek, ale z orzechami zdecydowanie fajniejszy smak

Opublikowano

Bardzo interesujące ciasto 🙂

Ewelino - jakiej śmietany użyłaś do masy? Czy może masz też dostęp do wiejskiej, nie ze sklepu?

Ze zdjęcia Eweliny wnioskuję, że podane proporcje są na dużą, prostokątną blachę - zgadza się?

Opublikowano

Bardzo interesujące ciasto 🙂

Ewelino - jakiej śmietany użyłaś do masy? Czy może masz też dostęp do wiejskiej, nie ze sklepu?

Ze zdjęcia Eweliny wnioskuję, że podane proporcje są na dużą, prostokątną blachę - zgadza się?

Witam:) smietane uzyłam 18% zwykla ze sklepu, ponieważ są pakowane przeważnie po 400ml wiec tyle dałam i troche mało mi wyszlo masy jak widac:)kolejnym razem kupie 2 opakowania. tak tak na te standardowe blaszki ten przepis polecam, bardzo szybko sie robi i ciasto jest smaczne, podobno na 2,3 dzien jest lepsze ale nie mogłam sie o tym przekonać bo poszlo cale pierwszego dnia

Opublikowano

Dziękuję Ewelino za wyjaśnienie. - To dobrze, że śmietana nie musi być wiejska (czyli bardzo tłusta). Podejrzewam, że przy moich domowych łasuchach ciasto również nie doczeka swojej świetności - czyli 2-3 dni :grin: Jak tylko znajdę czas, to zrobię to ciasto - właściwie mam prawie wszystkie składniki 🙂

Opublikowano

Wczoraj piekłam to ciasto.. powinno stać do jutra, ale już dzisiaj się skusiłam i spróbowałam. Jest smaczne, tylko jak dla mnie, mogłoby być więcej masy. Piekłam w dużej formie 25x40 cm i użyłam 1/2 litra śmietany 30%. Masy starcza na dwukrotne posmarowanie ciasta, ale jest jej trochę mało. Następnym razem zrobię więcej masy. Poza tym smak ciekawy a ciasto dość szybkie w wykonaniu. Wierzch posypałam prażonym słonecznikiem i oblałam polewą czekoladową. Zdjęcia dodam trochę później. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Opublikowano

Dodaję zdjęcia ciasta. Dzisiaj jest jeszcze lepsze, bardziej zmiękło. Polecam wszystkim :-( post-8290-1273396901_thumb.jpg post-8290-1273396935_thumb.jpg post-8290-1273396969_thumb.jpg post-8290-1273397015_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.