jola8000 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek 0,5 szkl śmietany 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl cukru ( można ciut więcej) pojedynczy proszek do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1/2 l śmietany 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny cukier waniliowy Dodatkowo: orzechy włoskie - pokrojone dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty) Ciasto: Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor Masa: Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem. Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje. Przekładamy gorącą masą Przełozenie: Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę) Uwagi: Zawsze uzywam śmietany "wiejskiej" więc nie wiem jak będzie się zachowywała śmietana ze sklepu Masę zaczynam gotować gdy piecze się 3 placek, wtedy przekładam ciepłe placki , ciepłą masą. Ciasto wtedy szybciej mięknie. Najlepsze jest na 2-3 dzień jak się "pzregryzie" Z braku orzechów uzywam rodzynek, ale z orzechami zdecydowanie fajniejszy smak Cytuj
IGA Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Ciekawy przepis i smakowicie wyglądające ciacho, a przy tym wszystkim nie bardzo pracochłonne. Upiekę wkrótce i podzielę się opinią. Pozdrawiam Cytuj
jola8000 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zapraszam do wypróbowania, ciasto naprawdę jest bardzo dobre i dosyć szybkie w wykonaniu 🙂 Cytuj
Ewelina9033 Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 dzis wyprobowalam ten przepis:) bardzo smaczne to ciasto zalaczam foto:) Cytuj
jola8000 Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 Ewelina9033 cieszę się że skusiłaś się wypróbować to ciasto. Ja dzisiaj zrobiłam je kolejny raz tym razem nie miałam orzechów więc użyłam rodzynek Cytuj
Christina Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2010 Bardzo interesujące ciasto 🙂 Ewelino - jakiej śmietany użyłaś do masy? Czy może masz też dostęp do wiejskiej, nie ze sklepu? Ze zdjęcia Eweliny wnioskuję, że podane proporcje są na dużą, prostokątną blachę - zgadza się? Cytuj
Ewelina9033 Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2010 Bardzo interesujące ciasto 🙂 Ewelino - jakiej śmietany użyłaś do masy? Czy może masz też dostęp do wiejskiej, nie ze sklepu? Ze zdjęcia Eweliny wnioskuję, że podane proporcje są na dużą, prostokątną blachę - zgadza się? Witam:) smietane uzyłam 18% zwykla ze sklepu, ponieważ są pakowane przeważnie po 400ml wiec tyle dałam i troche mało mi wyszlo masy jak widac:)kolejnym razem kupie 2 opakowania. tak tak na te standardowe blaszki ten przepis polecam, bardzo szybko sie robi i ciasto jest smaczne, podobno na 2,3 dzien jest lepsze ale nie mogłam sie o tym przekonać bo poszlo cale pierwszego dnia Cytuj
Christina Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2010 Dziękuję Ewelino za wyjaśnienie. - To dobrze, że śmietana nie musi być wiejska (czyli bardzo tłusta). Podejrzewam, że przy moich domowych łasuchach ciasto również nie doczeka swojej świetności - czyli 2-3 dni :grin: Jak tylko znajdę czas, to zrobię to ciasto - właściwie mam prawie wszystkie składniki 🙂 Cytuj
Kaliope Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Wczoraj piekłam to ciasto.. powinno stać do jutra, ale już dzisiaj się skusiłam i spróbowałam. Jest smaczne, tylko jak dla mnie, mogłoby być więcej masy. Piekłam w dużej formie 25x40 cm i użyłam 1/2 litra śmietany 30%. Masy starcza na dwukrotne posmarowanie ciasta, ale jest jej trochę mało. Następnym razem zrobię więcej masy. Poza tym smak ciekawy a ciasto dość szybkie w wykonaniu. Wierzch posypałam prażonym słonecznikiem i oblałam polewą czekoladową. Zdjęcia dodam trochę później. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Dodaję zdjęcia ciasta. Dzisiaj jest jeszcze lepsze, bardziej zmiękło. Polecam wszystkim :-( Cytuj
jola8000 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Kaliope apetycznie wygląda twoja wersja ciasta, cieszę się że Ci samakowało :-( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.