nalezedociebie Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Biszkopt : - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki maki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : - 1/2 kg białego sera - 20 dkg cukru - 1 kostka masła ( 250 gram ) - 1 galaretka cytrynowa - 4 żółtka Piana : - 4 białka - 10 dkg cukru - 1 galaretka wiśniowa ( malinowa tez dobra ) Wykonanie biszkoptu : Ubijamy białka na sztywno, gdy ubite dodawać stopniowo cukier i po 1 żółtku, całość dobrze ubić. Gdy ubite dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Formę wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem, wylać biszkopt. Piec w temperaturze 180 stopni. Jeśli macie sprawdzone przepisy na biszkopt to wykorzystajcie swój. Ale ten jest świetny :-P . Wykonanie masy serowej : 1. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wystudzić. 2. Biały ser zemleć w maszynce. 3. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, gdy utarte dodawać stopniowo zmielony ser,na koniec dodać tężejącą galaretkę. 4. Masę serową wylać na biszkopt. Wykonanie pianki : 1. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wystudzić. 2. Białka ubić na sztywno z cukrem. Gdy ubite dodać zimną tężejącą galaretkę. Wylać na masę serowa. Polecam,przepis ze strony wielkiezarcie. Wypróbowany :-P Fotka: Edit: Załączam zdjęcia jeszcze innych użytkowniczek ze strony wielkiezarcie.! Ten zielony to z innymi galaretkami. Może zachęcą! Pozdro:] Cytuj
winiusia Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Wygląda ładnie, muszę koniecznie spróbować. Cytuj
winiusia Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 W jakiej blaszce robiłaś to ciasto?? Cytuj
nalezedociebie Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 24x28 🙂 ale raczej może być troszkę większa. :grin: Cytuj
ala291 Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 bardzo ładny i ciekawy wypiek, zdjecia zachecają do wypróbowania przepisu,myśle,że ciasto jest smaczne? Cytuj
nalezedociebie Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Tak jest smaczne,najlepiej samemu się o tym przekonać. Pozdrawiam ! Cytuj
EWA1992 Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Ciacho jest dobre,nie za słodkie takie w sam raz. Mojemu synowi tak zasmakowało ciasto,że szybko się "ulotniło" z lodówki hihi.... nawet nie kliknęłam żadnego zdjęcia. Tylko na drugi raz zrobię w dużo większej formie bo było wysokie ciasto. Pozdrawiam . Cytuj
nalezedociebie Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 EWA1992 bardzo się cieszę! pozdrawiam ;-) Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 Witam, ja też skusiłam się na to pyszne ciasto :wink: Jest pyszne i delikatne - po prostu rozpływa się w ustach - ze stołu zniknęło w zaskakującym tempie :mrgreen: Za przepis bardzo dziękuję i pozdrawiam autorkę :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi