Ewelina9033 Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 witam dzisiejszy przepis moj to rolada:) ciasto: na 2 sztuki 20 dka mąki 8 sztuk jaj 17 dka cukru kryształu 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka octu szczypta soli jaja z cukrem ubijamy na sztywna mase ok 15 min, do masy dodajemy reszte sladników i recznie delikatnie mieszamy. pieczemy w nagrzanym piekarniku (200 st) przez jakeis 12 min , ciepła zawijamy w rulon odrazu, przygotowujemy krem w tym czasie ja zawsze robie krem karpatkowy ewentualnie bita smietana,rozpuszczamy galaretke w 1 szkl wody i czekam az zastygnie,na biszkopt smarujemy cienka kremem i nakladamy pasek z galaretki na sam początek biszkoptu zawijamy , mozna oblac polewa lub posypac cukrem pudrem Cytuj
Yola79 Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 wygląda wspaniale, czy mogłabys podać przepis na ten krem karpatokowy ? chętnie zrobie ta roladę. Cytuj
Ewelina9033 Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 jasne ze tak:) 500 ml mleka 2 żółtka 15 dka masło 10 dka margaryny 22 dka cukru 6dka mąki 5dka mąki ziemniaczanej esencja waniliowa spirytus do samku z maki, zółtek i z małą czescia cukru zrobić zawiesine dobrze rozmieszać na gotujące mleko z cukrem wlać i gotowac do zgestnienia ciągle mieszając. ochłodzić budyń.margaryne , masło z esenscja napowietrzyc i dodawać porcjami zimny budyń ciagle napowietrzając do gotowego kremu dodac spirytus do smaku i wymieszac, taka jedna porcja kremu starczy na dwie rolady Cytuj
dorot-k Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Witam:) Czy do tej rolady zamiast kremu budyniowego mogę dać masę serową taką jak do sernika na zimno?Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.