Gość ravender Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2010 Witam. Od paru lat próbuję swoich sił w kuchnii. Niestety bez powodzenia. Chciałbym zrobić wreszcie pyszny sos do makaronu, jednak zawsze coś jest nie tak. Z reguły nie potrafię zniwelować tego posmaku koncentratu a z sosu powstaje kleista breja Problem polega na tym, że gotowanie z reguły jest "na wyczucie" a ja jestem inżynierem. Dlatego jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy, prosiłbym o dokładną instrukcję jak taki sos przygotować. Dokładną tj. przykładowo: w 5tej minucie dodać pół łyżeczki pieprzu, w 6tej 5g bazylii itp. Nie potrafię dodawać rzeczy "na smak" bo niby skąd mam wiedzieć jak coś ma smakować, skoro nigdy tego nie zrobiłem ?! W sumie fajnie by było, gdyby ktoś zaprosił mnie do siebie i pokazał jak się taki sos robi. Oczywiście mogę kupić produkty a jestem z Łodzi 🙂. Pomocy! e Cytuj
Garfild Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Składniki: słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów szklanka wody łyżka oleju półtora łyżeczki cukru szczypta soli szczypta wegety, po około pół łyżeczki: bazylii, oregano, tymianku, czosnku, curry płaska łyżeczka chilli lub ostrej papryki. Sposób przyrządzenia: Do garnka wlewamy wodę, olej i wsypujemy cukier, sól i wegetę. Wstawiamy na mały ogień. Następnie dodajemy resztę przypraw . Gdy woda ze składnikami zacznie się gotować, dodajemy koncentrat pomidorowy po łyżeczce - ciągle mieszając. Koncentrat dodajemy do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Następnie zdejmujemy sos z ognia i po wystudzenie podajemy do pizzy, zapiekanek lub drobiu. Smacznego! Dokładniej chyba się nie da bo składnik składnikowi nierówny. więc wahania są. Trzeba milon razy spiep**** żeby znaleźć dobey przepis. Cytuj
winiusia Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Ja sos do makaronu robie tak: cebula puszka pomidorów bazylia, oregano sól i pieprz.\ Najpierw podsmażam cebule z odrobiną soli,która sprawia ze cebula puszcza sok, jesli rumieni sie za szybko dolewam ok. 1/4 s zkl.wody(może być z makaronu). Jak cebula jest już szklista dodaje puszke pomidorów.Dusze jakies 10 minut, naptepnie przyprawiam i koniec. jak jest za gęsty dodaje wody, jeśli dasz za dużo nie szkodzi, trzeba poczekać chwile dłużej aż odparyje.To bardzo szybki, lekki i smaczny sos. Można dodać smietanę, najlepie 30% wtedy na pewno ci się nie zwazy. Czasem dodaje tuńczyka lub pieczarki. Jeśli dodaje któryś z tych składników to robie to przed dodaniem pomidorów. Daj znać jak si poszło:) Cytuj
Gość arturekk Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Witam, jak miło powitać was wszystkich na forum kulinarnym to maja pasja - kulinaria itp itd tym bardziej cieszę się spotykając inżyniera - też mam umysł tzw ścisły polecam zdecydowanie .cookingforengineers.com/ przed kropką wiadomo naprawdę warto pozdrawiam wszystkich użytkowników Cytuj
ala291 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 :wink: ravender - inzynierze, zapraszam jak będziesz w moich stronach, pokaże ci jak zrobić fantastyczny pomidorowy sos ;) i nie tylko do makaronu, bo ten sos, jest i do łazanek i do ziemniaczków i do gołąbków, po prostu ma wszelakie zastosowanie... a może już się nauczyłeś robić "porządny" sos do makaronu? Cytuj
VipDelikatesy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Bardzo fajnie,że chociaż próbujesz swoich sił w kuchni,to naprawde godne uwagi. Powyżej masz kilka dobrych przepisów,pozostałe również znajdziesz an forum. Może z czasem oprócz sosu zaczniesz także coś piec:) Cytuj
Dany Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ravender jesteśmy w podobnej sytuacji. Też mam problem w kuchni, bo większość przepisów jest " na wyczucie", dlatego skorzystam z powyższych przepisów, za które dziękuję. Oby coś z tego wyszło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.