Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt:

-5 jajek,

-1 szkl.cukru,

-1 cukier waniliowy,

-1 szkl. maki pszennej,

-1/2 szkl. maki ziemniaczanej,

-2 lyzeczki proszku do pieczenia,

-1 lyzka octu

Bialka odzielic od zoltek i ubic z odrobina soli na sztywno. Dodac cukier i cukier waniliowy,wymieszac z zoltkami. Obie maki wymieszac z proszkiem do pieczenia i pszesiac do masy jajecznej. Wymieszac na najnizszych obrotach miksera. Na koniec dodac ocet. Piec w tortownicy(ja pieke w duzej 28cm-i tez jest duzy biszkopt) w 180°C okolo 35-40min. Wystudzic i przekroic na 3 placki.

Krem truskawkowy:

-50dag. Truskawek,( moga byc mrozone)

-sok z 1/3 cytryny,

-0.5 l Smietany kremowki 30%

-2 galaretki truskawkowe,

-kilka lyzek cukru(w zaleznosci od slodkosci owocow)

Obydwie galaretki rozpuscic w 500ml wrzatku,ostudzic. Truskawki zmiksowac z sokiem z cytryny i cukrem jak na koktajl. Smietane ubic na sztywno(mozna dac usztywniacz-smietanfix). Polaczyc lyzka smietane z truskawkowym koktajlem i dodac tezejaca galaretke,dokladnie wymieszac. Jezeli masa jest zbyt rzadka mozna wstawic ja na troche do lodowki az bardziej zgestnieje. Mozna tez robic tort w tortownicy lub z pomoca pierscienia do tortow wtedy nie trzeba czekac wlasciwie dlugo :-(

Dodatkowo(do dekoracji-kazdy moze zrobic oczywiscie taka dekoracje jak chce;):

-kubeczek smietany kremowki 30%(200g)

-ok 20 dag truskawek,

-platki migdalowe,

-podluzne biszkopty,

-barwniki spozywcze,

-wstazka

Skladanie; Na dno polozyc pierwszy placek,naponczowac(np.woda+sok z cytryny+cukier),wylozyc 1/3 masy,przykryc drugim plackiem,wylozyc kolejna czesc masy i przykryc ostatnim plackiem,wierzch i boki posmarowac ostatnia czescia masy.Ozdobic.(ja smaruje tylko wierzch). Teraz ubijam dodatkowa smietanke i smaruje nia boki tortu po czym przyklejam do nich biszkopciki. Wierzch dekoruje pozostala smietana,truskawkami i platkami migdalowymi. Caly tort przewiazalam wstazka. Gotowe! Tort jest super smaczny :grin: Zachecam do sprobowania.

oto zdjecia tortu ktory dzis zrobilam na Dzien Mamy dla mamy mojego meza( w niemczech obchodzi sie jutro to swieto ). Nie mam zdjecia w pzekroju bo to mala niespodzianka :-D pomysł na tort zaczerpnięty z moje gotowanie, zmieniony wg własnych upodobań :)

post-6578-1273356808_thumb.jpg

post-6578-1273356858_thumb.jpg

post-6578-1273356903_thumb.jpg

Opublikowano

figiel ciesze sie ze sie podoba :-( oj mozna poszalec..a zapach tego torta jest poprostu obledny;)

mart ten tort z cin cina tez sliczny :grin: hehe a nie wiedzialam nawet ze tam jest taki bo nie korzystam z tej stronki.

Opublikowano

wiec tak:przepis na biszkopt mam od x czasu od mamusi :-( i wlasnie ten tort z moje gotowanie widzialam i zainspirowal mnie kiedy dekorowalam moj no i zmienilam wlasnie troche ten krem,tak jak mi bardziej odpowiadal :grin: wg mnie ze swiezymi truskawkami ,odrobina cukru i cytrynka smakuje lepiej. Mart tak jak piszesz moze wiecej osob sie skusi,bo jest tego wart :-D pozdrawiam

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.