asienka19873 Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Biszkopt: -5 jajek, -1 szkl.cukru, -1 cukier waniliowy, -1 szkl. maki pszennej, -1/2 szkl. maki ziemniaczanej, -2 lyzeczki proszku do pieczenia, -1 lyzka octu Bialka odzielic od zoltek i ubic z odrobina soli na sztywno. Dodac cukier i cukier waniliowy,wymieszac z zoltkami. Obie maki wymieszac z proszkiem do pieczenia i pszesiac do masy jajecznej. Wymieszac na najnizszych obrotach miksera. Na koniec dodac ocet. Piec w tortownicy(ja pieke w duzej 28cm-i tez jest duzy biszkopt) w 180°C okolo 35-40min. Wystudzic i przekroic na 3 placki. Krem truskawkowy: -50dag. Truskawek,( moga byc mrozone) -sok z 1/3 cytryny, -0.5 l Smietany kremowki 30% -2 galaretki truskawkowe, -kilka lyzek cukru(w zaleznosci od slodkosci owocow) Obydwie galaretki rozpuscic w 500ml wrzatku,ostudzic. Truskawki zmiksowac z sokiem z cytryny i cukrem jak na koktajl. Smietane ubic na sztywno(mozna dac usztywniacz-smietanfix). Polaczyc lyzka smietane z truskawkowym koktajlem i dodac tezejaca galaretke,dokladnie wymieszac. Jezeli masa jest zbyt rzadka mozna wstawic ja na troche do lodowki az bardziej zgestnieje. Mozna tez robic tort w tortownicy lub z pomoca pierscienia do tortow wtedy nie trzeba czekac wlasciwie dlugo :-( Dodatkowo(do dekoracji-kazdy moze zrobic oczywiscie taka dekoracje jak chce;): -kubeczek smietany kremowki 30%(200g) -ok 20 dag truskawek, -platki migdalowe, -podluzne biszkopty, -barwniki spozywcze, -wstazka Skladanie; Na dno polozyc pierwszy placek,naponczowac(np.woda+sok z cytryny+cukier),wylozyc 1/3 masy,przykryc drugim plackiem,wylozyc kolejna czesc masy i przykryc ostatnim plackiem,wierzch i boki posmarowac ostatnia czescia masy.Ozdobic.(ja smaruje tylko wierzch). Teraz ubijam dodatkowa smietanke i smaruje nia boki tortu po czym przyklejam do nich biszkopciki. Wierzch dekoruje pozostala smietana,truskawkami i platkami migdalowymi. Caly tort przewiazalam wstazka. Gotowe! Tort jest super smaczny :grin: Zachecam do sprobowania. oto zdjecia tortu ktory dzis zrobilam na Dzien Mamy dla mamy mojego meza( w niemczech obchodzi sie jutro to swieto ). Nie mam zdjecia w pzekroju bo to mala niespodzianka :-D pomysł na tort zaczerpnięty z moje gotowanie, zmieniony wg własnych upodobań :) Cytuj
mart Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 znam ten przepis stad https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513, piekny, polecam zajrzec na cin, swietna fotorelacja Cytuj
figiel Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Pięknie sie prezentuje :grin: .....niedługo sezon truskawkowy można poszalec :-( . Cytuj
asienka19873 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 figiel ciesze sie ze sie podoba :-( oj mozna poszalec..a zapach tego torta jest poprostu obledny;) mart ten tort z cin cina tez sliczny :grin: hehe a nie wiedzialam nawet ze tam jest taki bo nie korzystam z tej stronki. Cytuj
mart Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 tamten tort jest od dwoch lat na stronce wiec domyslam sie ze dekoracja jak i przepis nie jest Twojego autorstwa, podobny jest tez tu https://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/tort_truskawkowy oczywiscie fajnie ze go zamiescilas po wyprobowaniu przepisu, moze wiecej osob sie skusi bo jest super Cytuj
asienka19873 Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 wiec tak:przepis na biszkopt mam od x czasu od mamusi :-( i wlasnie ten tort z moje gotowanie widzialam i zainspirowal mnie kiedy dekorowalam moj no i zmienilam wlasnie troche ten krem,tak jak mi bardziej odpowiadal :grin: wg mnie ze swiezymi truskawkami ,odrobina cukru i cytrynka smakuje lepiej. Mart tak jak piszesz moze wiecej osob sie skusi,bo jest tego wart :-D pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 polecam lekki i pyszny torcik truskawkowy na majowe upaly :) moj sobotni wypiek : Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Mmm... bardzo, bardzo apetyczny torcik :sad: Gratuluję takiego udanego wypieku :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Dziekuje Dorotko, polecam Ci ten tort bo jest naprawde super orzezwiajacy i bardzo aromatyczny :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi