Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość irenasz
Opublikowano

Sałatka ze szparagów

Pęczek szparagów pokroić na dwucentymetrowe kawałki, krótko obgotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Ugotować 5 jajek, ostudzone pokroić na grube kawałki, połaczyć z majonezem (łyżka, dwie w zależności od upodobań) doprawić wg uznania (sól, pieprz).

W innej wersji można jeszcze dodać pokrojoną w paseczki szynkę ewentualnie kiełbase szynkową oraz kukurydzę. Polecam pyszna.

Opublikowano

Ja bardzo czesto jadam szparagi kiedy jest sezon na nie. :-( Gotuje je do miekkosci w osolonym wrzatku z dodatkiem mleka(beda delikatniejsze w smaku) i podaje do ziemniaczkow i kotlecika z piersi z kurczaka,a szparagi polewam sosem holenderskim... mmmmm pysznosci :grin: lub dzis np szparagi ugotuje i zawine w gotowana szynke(mam taka z zielonymi szparagami) i na to ten sosik holenderski + ziemniaczki z koperkiem i bez kotlecika-tak tez mi bardzo smakuja. pozdrawiam

Opublikowano

No i zrobiłam szparagi i nie smakują mi. Mimo ze je dobrze obrałam były łykowate i lekko gorzkie. Chyba się już do nich nie przekonam. Co dziwne posmakowały mojemu narzeczonemu:) Dzięki wielkie za przepisy:)

Opublikowano

Winiusiu a jakie szparagi przyrządzałaś zielone czy białe. Bardzo ważne jest aby kupując szparagi np. białe zwrócić uwagę czy nie ma zdrewniałych ( brązowych) końcówek, wtedy sa stare, i czy łatwo się zginają. Ja tak sprawdzam. Ponadto białe obiera się poniżej głowki do końca a zielone nie. Gotuje lekko posłodzoną, solona wode wrzucam na 15 minut . Wykładam na wysmarowana masłem forme zalewam sosem beszamelowym, czasami posypuje serem ( parmezan ) podpiekam i gotowe. Nie zrażaj się jak nie za pierwszym razem to za drugim napewno wyjdą ci wyśmienite.

Opublikowano

Miałam białe szparagi prosto z Poznania, bo akurat tam byłam. Tam na targu było ich pełno od cienkich po grube, ja wzięłam akurat średnie, ale nie sprawdzałam czy się zaginały, wyglądały na bardzo świeże, nie były żółtawe. Obrałam je dość grubo a i tak niektóre były łykowate. Chyba szparagi trzeba po prostu polubić, niektóre były zjadliwe a niektóre koszmar. Kiedyś jeszcze zaryzykuje ponowne. Wtedy sprawdzę czy są elastyczne i dosłodzę trochę wodę. Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja mam przepis na wykorzystanie mrożonych szparag: szparagi sezam migdały wiórki kokosowe masło cukier 1. rozmrozić szparagi. 2. podsmażyć je na maśle dodać cukru i dodać sezam, migdały i wiórki i gotowe na słodko fajna sprawa :wink:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

chciałabym podzielić się świetnym zestawieniem szparagów z truskawkami, wiem może wydać się dziwne, ale smakuje genialnie.

Robię taki obiadek:

- puree ziemniaczane z dużą ilością koperku

- filet z kurczaka zawijany z masełkiem i serem, obtaczany w jajku i bułce

- gotowane szparagi z zasmażką

- no i oczywiście w koło całego talerza układam połówki truskawek

Smak szparagów z truskawkami jest PYSZNY!

POLECAMDołączona grafika

  • 2 tygodnie później...
Gość SerekMascarpone
Opublikowano

Mój sposób na szparagi (zielone) Najpierw gotuję je na parze aż będą dość miękkie, takie aldente, wykladam na blachę, posypuję plasterkami pieczarek i startym serem i do piekarnika nagrzanego 150 c aż ser się stopi :mrgreen:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.