Kaliope Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 Polecam wszystkim przepyszne ciacho. Kaloryczne ale naprawdę warte spróbowania :-( Biszkopt: - 8 jaj - 28 dag cukru - 16 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Z podanych składników upiec biszkopt kakaowy w dużej formie (u mnie 24x40 cm) i po ostudzeniu przekroić na 2 części (ja piekłam około 50 minut w temp. 200 stopni) Masa: - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 szklanka cukru pudru - 2 i 1/2 szkl. mleka - 1 łyżka mąki - 2 kostki masła (lub pół na pół z margaryną) - 1 czekolada gorzka - 2 łyżki mleka - mały cukier waniliowy - 20-30 dag chałwy waniliowej - olejek rumowy - 4 łyżki spirytusu - w 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie z łyżką mąki - pozostałe mleko zagotować - do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać energicznie aż zgęstnieje; zestawić z ognia i wystudzić - masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać stopniowo ostudzony budyń, olejek rumowy i ucierać do uzyskania gładkiego kremu - masę podzielić na 2 części: do jednej dodać rozkruszoną chałwę i 2 łyżki spirytusu i utrzeć mikserem; do drugiej części dodać czekoladę roztopnioną z 2 łyżkami mleka i cukrem waniliowym i na końcu 2 łyżki spirytusu (trzeba pamiętać, żeby czekoladę wystudzić, bo gdy dodamy ciepłą do masy, może się rozwarstwić) - gotowe masy włożyć na godzinę do lodówki, aby nieco stężały Dodatkowo: małe beziki dekoracyjne, około 20 dag. Wykonanie: - na jedną część biszkopta wyłożyć masę z chałwą - na to poukładać dość gęsto beziki (jeden przy drugim) - na bezy wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugą częścią biszkopta - wierzch polać polewą czekoladową, można udekorować płatkami migdałowymi Zachęcam i życzę smacznego!!! Cytuj
minia51 Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 Bomba kaloryczna, to fakt. Ale jak ślicznie wygląda, aż ślinka leci, cudo! Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Dziękuję Minia :-( Ciasto jest sycące, więc mały kawałek do kawki wystarczy.Jeśli ktoś lubi chałwę i czekoladę, to myślę, że przypadnie mu do gustu. Dobrej niedzieli! :grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Pięknie się prezentuje a czy bezy miękną w kremie-nigdy nie robiłam jeszcze ciasta z bezami w środku i nie wiem co się potem z nimi dzieje? Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Andy bez obaw ;-) Bezy są pomiędzy dwoma kremami i dzięki temu miękną i kroją się bez problemu. Poza tym ja używam tych małych bezików, świetnie się nadają :shock: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.