Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecam wszystkim przepyszne ciacho. Kaloryczne ale naprawdę warte spróbowania :-( Biszkopt: - 8 jaj - 28 dag cukru - 16 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Z podanych składników upiec biszkopt kakaowy w dużej formie (u mnie 24x40 cm) i po ostudzeniu przekroić na 2 części (ja piekłam około 50 minut w temp. 200 stopni) Masa: - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 szklanka cukru pudru - 2 i 1/2 szkl. mleka - 1 łyżka mąki - 2 kostki masła (lub pół na pół z margaryną) - 1 czekolada gorzka - 2 łyżki mleka - mały cukier waniliowy - 20-30 dag chałwy waniliowej - olejek rumowy - 4 łyżki spirytusu - w 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie z łyżką mąki - pozostałe mleko zagotować - do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać energicznie aż zgęstnieje; zestawić z ognia i wystudzić - masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać stopniowo ostudzony budyń, olejek rumowy i ucierać do uzyskania gładkiego kremu - masę podzielić na 2 części: do jednej dodać rozkruszoną chałwę i 2 łyżki spirytusu i utrzeć mikserem; do drugiej części dodać czekoladę roztopnioną z 2 łyżkami mleka i cukrem waniliowym i na końcu 2 łyżki spirytusu (trzeba pamiętać, żeby czekoladę wystudzić, bo gdy dodamy ciepłą do masy, może się rozwarstwić) - gotowe masy włożyć na godzinę do lodówki, aby nieco stężały Dodatkowo: małe beziki dekoracyjne, około 20 dag. Wykonanie: - na jedną część biszkopta wyłożyć masę z chałwą - na to poukładać dość gęsto beziki (jeden przy drugim) - na bezy wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugą częścią biszkopta - wierzch polać polewą czekoladową, można udekorować płatkami migdałowymi Zachęcam i życzę smacznego!!! post-8290-1273921133_thumb.jpg post-8290-1273921170_thumb.jpg post-8290-1273921207_thumb.jpg post-8290-1273921247_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję Minia :-( Ciasto jest sycące, więc mały kawałek do kawki wystarczy.Jeśli ktoś lubi chałwę i czekoladę, to myślę, że przypadnie mu do gustu. Dobrej niedzieli! :grin:

Opublikowano

Pięknie się prezentuje a czy bezy miękną w kremie-nigdy nie robiłam jeszcze ciasta z bezami w środku i nie wiem co się potem z nimi dzieje?

Opublikowano

Andy bez obaw ;-) Bezy są pomiędzy dwoma kremami i dzięki temu miękną i kroją się bez problemu. Poza tym ja używam tych małych bezików, świetnie się nadają :shock:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.