vogelka Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 składniki: ciasto: 1 jajko 40 dag mąki woda sól farsz, nadzienie: 75 dag ziemniaków 2 cebule 35 dag twarogu 1 łyżka tłuszczu 10 dag słoniny sól pieprz jak zrobić: ziemniaki gotować w mundurkach przestudzić i obrać przecisnąć przez maszynkę razem z serem Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, wymieszać z serem i ziemniakami dodać sól i pieprz Zagnieść ciasto i formować pierogi. Ugotować (gotujemy aż do wypłynięcia na powierzchnię wody) podsmażyć słoninkę podawać ze skwarkami ze słoniny. Cytuj
Gość Asia_jot Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Przepis mam jeszcze od babci i są to najlepsze ruskie pierogi, jakie jadłam. Niestety częściowo robię "na oko" Ciasto : około 50 dag mąki 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju woda. Farsz 40 dag białego, chudego sera 40 dag ugotowanych, ostudzonych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 cebule. Ciasto zagnieść z podanych składników. Biały ser i obrane, ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Boczek pokroić w kosteczkę,podsmażyć, potem dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć dalej aż cebulka będzie złota. Potem wymieszać wszystkie składniki farszu. Doprawić według gustu solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować wykroić kółeczka, nakładać farsz i sklejać. Wrzucać ostrożnie po kilka do garnka na wrzącą wodę. Samcznego Cytuj
uretan Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Dziewczyny 8), jeśli jesteście już Mistrzyniami w pierogach, to spróbujcie pierogów wołyńskich. Wszystko tak samo, jak w ruskich, tylko zamiast gotowanych ziemniaków bierze się w tej samej ilości ugotowaną i odciśniętą białą (słodką) kapustę (posiekaną lub zmieloną). Gwarantuję, że pycha! Cytuj
Gość Asia_jot Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Smaczne są również pierogi podlaskie Bierze się mniej więcej w równych częściach ugotowaną kaszę jęczmienną i surowe ziemniaki. Ziemniaki ściera się na tarce i przesaż na patelni z boczkiem i cebulką. Trzeba niemal cały czas miesać. Kiedy już będą usmażone, dodajemy kaszę, chwilę smażymy i dobrze mieszamy. To jest naprawdę dobre. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Dzięki Uretanie za nowy pomysł na pierogi,musze go koniecznie wyprubować ,moja rodzinka to fani pierogów. Dziękuje za przepis i gorąco pozdrawiam. :) Cytuj
cyga Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Witam, Pierogi to moja specjalność: proponuję ciasto zalewać gorącą wodą(taką by nie parzyła), szybko zagnieść i włożyć pod miskę, będzie pulchniejsze (rada Marty Gessler sprawdzona), lub dodać niewielką ilość ugotowanych ziemniaków (ciasto będzie lepiej się wałkować PRZY ODGRZEWANIU PIEROGI BEDĄ SMACZNIEJSZE).Farsz proponuję ziemniaki i ser pół na pół i łyżkę majeranku (farsz nie jest mdły). Czasem dodaję mientę mam świeżą w ogrodzie, też pycha ale to juz dla amatorów dziwnych smaków. :D :D Cytuj
Dorunia Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Witam :D Pierogi to również moja specjalność i do ciasta też dolewam ciepłą wodę i kilka łyżek oleju(w zależności od wielkości porcji ciasta),ale nie dodaję do ciasta jajek,bo one powodują,że ciasto jest twarde. Pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Takiego smaka narobiłyście mi tymi pierogami, że mam całą klawiaturę zalaną !!!!!!!!!!! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 nie dodaję do ciasta jajek,bo one powodują,że ciasto jest twarde. Zgadzam sie z tym, w zupelnosci. Cytuj
arabika Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Popieram w 100% Jaja precz :D Cytuj
DeLarge Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 tak nawiązując do tematu :D jak byłem mały (młody) nie mogłem znieść nazwy pierogi ruskie i przez dość długi czas funkcjonowały jako pierogi niemieckie...nie pytajcie czemu bo nie potrafię tego wytłumaczyć, po prostu tak było. człowiek mały to taki pocieszny :D Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ostatnio robiłam ruskie pierogi, i na 1/2 kg mąki dodałam 1 jajko i gorącą wodę. Ciasto wyszło mięciutkie :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.