Gość Misiex Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2010 Witam! Ostatnio miałem nie miłą przygodę w kuchni. Chciałem sobie usmażyć frytki na głębokiej patelni. W domu nie miałem już oleju słonecznikowego, a w patelni był już (stary/używany?) i postanowiłem na nim usmażyć. No i zapaliłem gaz postawiłem i postanowiłem że poczekam aż się rozgrzeje, poszedłem na komputer. Zupełnie zapomniałem o patelni po około 9 minutach poczułem smród dymu jak zobaczyłem co się dzieje w kuchni to się załamałem. W patelni nic nie zostało oleju, unosił się z niej bardzo czarny dym, cała chałupa zadymiona szybko wyłączyłem gaz i odłożyłem patelnie. Cóż dom wywietrzyłem, a najgorsze było to że cały sufit w kuchni czarny, ale mniejsza z tym. Zastanawiam się czy to możliwe, aby olej tak szybko się w jakiś sposób zapalił ? Matka mi nie wierzy i twierdzi że siedziałem przy komputerze przynajmniej z 40 minut. Nawet nie słyszałem żeby olej skwierczał. Może to winna, że olej był stary? Było widać trochę jakby...taki muł. Pozdrawiam ! Cytuj
Christina Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2010 Ten olej się nie zapalił, tylko spalił. Pewnie ustawiłeś za duży gaz pod patelnią i dlatego tak szybko wszystko poszło. - Wcale nie musiałeś słyszeć, że coś skwierczało - bo niby co, jeśli wtedy nic na oleju się nie smażyło? Czarny dym unoszący się z patelni to nie wynik zapalenia oleju (raczej spalania resztek z poprzedniego smażenia), ale zależnie od tego co było wcześniej smażone na tym oleju, doszło do pewnego procesu chemicznego... Podejrzewam, że okno w kuchni było zamknięte lub tylko lekko uchylone i dlatego powstało tyle sadzy. Na przyszłość pamiętaj, że patelnia nie ma gwizdka (jak w czajniku) i nie powiadomi Cię, że jest już gotowa do smażenia, więc trzeba pilnować jej, jak się postawi na gazie. Pozdrawiam ;-) Cytuj
Gość Misiex Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2010 Faktycznie gaz ustawiłem duży. Okno było lekko uchylone. Dzięki za odpowiedź, następnym razem będę pamiętać ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.