asienka19873 Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2010 Skladniki: -500g swiezych lub mrozonych malin, -¾ do 1szkl. cukru, -300-400 ml smietanki kremowki 30%. -200g serka homogenizowanego malinowego(ew. truskawkowy lub waniliowy) -12 listkow zelatyny, -ok. 2 rolady malinowe(takie po 400g kazda) -18-20 mini ptysiow(mrozone), -jesli uzywamy mrozonych malin to dodatkowo ok.120g swiezych malin do dekoracji.. Rolade kroimy na 0.5cm plastry i wykladamy nia dno i boki formy. Maliny miksujemy na koktajl(jesli sa mrozone -wczesniej rozmrazamy). Przecieramy przez sito by pozbyc sie pestek.Do przetartych malin dodajemy cukier i serek homo,dokladnie mieszamy. Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie 5-7 minut(ukladamy w miare oddzielnie by sie nie posklejaly). Ubijamy smietanke na sztywno. Zelatyne odciskamy lekko i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do zelatyny dajemy 2-3 lyzki malinowej masy,mieszamy i teraz dodajemy zelatyne do pozostalej masy malinowej. Laczymy delikatnie mase malinowa ze smietanka. Na wylozone rolada dno, kladziemy odrobine masy,wtykamy zamrozone mini ptysie i wykladamy reszte masy na ptysie,wyrownujemy. Na wierzch uklady swieze maliny ,dekoracja wg uznania ;-) Ciasto chlodzimy kilka godzin w lodowce. Najlepiej jest zrobic je dzien przed podaniem i pozwolic mu zostac cala noc w lodowce. Torcik znalazlam na jedenje z niemieckich stronek i pozmienialm go troche ;-) jest pyszny! oto kilka zdjec: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 chyba jeszcze nikt sie nie skusil na moj zimny torcik...a ja znow zrobilam wczoraj tym razem dno wylozylam podluznymi biszkoptami a boki tak jak w przepisie rolada,tez smaczne! zachecam.. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Ciekawe ciacho > muszę zapisać i wypróbować > wygląda smakowicie :mrgreen: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Katarzyno jak wyprobujesz daj znac czy Ci smakowalo mam nadzieje ze Tobie tez przypadnie do gustu ten torcik Cytuj
asienka19873 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 robilam w sobote znow ten torcik tylko nieco inaczej, tym razem zrobilam pod spod cienkie ciasto biszkoptowe i robilam bez mini ptysiow, a do masy malinowej dodalam otarta skorke cytrynowa z odrobina soku :mrgreen: pyszne,zachecam do sprobowania podam przepis na cienki placek na dno: - 100g maki pszennej, - 75g cukru, - 3 jajka, - 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia, - 1 cukier waniliowy, - 2 lyzki oleju, - 1 lyzka octu Do miski przesiac make i proszek,dodac wszystkie pozostale skladniki na raz,wymieszac mikserem i wylac do wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka tortownicy ( u mnie o srednicy 28cm ). Piec w temp. 180 °C 15-20 min. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.