Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skladniki: -500g swiezych lub mrozonych malin, -¾ do 1szkl. cukru, -300-400 ml smietanki kremowki 30%. -200g serka homogenizowanego malinowego(ew. truskawkowy lub waniliowy) -12 listkow zelatyny, -ok. 2 rolady malinowe(takie po 400g kazda) -18-20 mini ptysiow(mrozone), -jesli uzywamy mrozonych malin to dodatkowo ok.120g swiezych malin do dekoracji.. Rolade kroimy na 0.5cm plastry i wykladamy nia dno i boki formy. Maliny miksujemy na koktajl(jesli sa mrozone -wczesniej rozmrazamy). Przecieramy przez sito by pozbyc sie pestek.Do przetartych malin dodajemy cukier i serek homo,dokladnie mieszamy. Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie 5-7 minut(ukladamy w miare oddzielnie by sie nie posklejaly). Ubijamy smietanke na sztywno. Zelatyne odciskamy lekko i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do zelatyny dajemy 2-3 lyzki malinowej masy,mieszamy i teraz dodajemy zelatyne do pozostalej masy malinowej. Laczymy delikatnie mase malinowa ze smietanka. Na wylozone rolada dno, kladziemy odrobine masy,wtykamy zamrozone mini ptysie i wykladamy reszte masy na ptysie,wyrownujemy. Na wierzch uklady swieze maliny ,dekoracja wg uznania ;-) Ciasto chlodzimy kilka godzin w lodowce. Najlepiej jest zrobic je dzien przed podaniem i pozwolic mu zostac cala noc w lodowce. Torcik znalazlam na jedenje z niemieckich stronek i pozmienialm go troche ;-) jest pyszny! oto kilka zdjec:

post-6578-12752195729426_thumb.jpg

post-6578-12752196096038_thumb.jpg

post-6578-12752196478717_thumb.jpg

post-6578-12752196860692_thumb.jpg

post-6578-12752197214618_thumb.jpg

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

chyba jeszcze nikt sie nie skusil na moj zimny torcik...a ja znow zrobilam wczoraj tym razem dno wylozylam podluznymi biszkoptami a boki tak jak w przepisie rolada,tez smaczne! Dołączona grafika zachecam..Dołączona grafika

  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

robilam w sobote znow ten torcik tylko nieco inaczej, tym razem zrobilam pod spod cienkie ciasto biszkoptowe i robilam bez mini ptysiow, a do masy malinowej dodalam otarta skorke cytrynowa z odrobina soku :mrgreen: pyszne,zachecam do sprobowania podam przepis na cienki placek na dno: - 100g maki pszennej, - 75g cukru, - 3 jajka, - 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia, - 1 cukier waniliowy, - 2 lyzki oleju, - 1 lyzka octu Do miski przesiac make i proszek,dodac wszystkie pozostale skladniki na raz,wymieszac mikserem i wylac do wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka tortownicy ( u mnie o srednicy 28cm ). Piec w temp. 180 °C 15-20 min.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.