Kasia M. Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2010 Składniki (wychodzi dość dużo): 5 jaj, 1 szkl. cukru, pół cukru waniliowego. Powyższe składniki ubić na sztywno. Dalej: 5 śnieżek, 1 litr zimnego mleka. Też ubić na sztywno i połączyć z masą z jajek. Dodatkowo: Szklanka (lub więcej świeżych owoców, np. truskawek, Trochę kakao i spażone bakalie (wg uznania) Masę podzielić na 3 części: - jedną zostawić tak, jak jest, - do jednej dodać zmiksowane owoce (tu będzie trzeba więcej cukru, chyba że lubicie kwaskowe), - do trzeciej kakao i bakalie. Można lody lać w kubeczli albo pudełka jeden smak na drugi jak w kasatach albo lać 1 smak, zamrozić, drugi smak itd (w międzyczasie resztę trzymać w lodówce). Ja ostatnio wpadłam na pomysł, żeby lekko je przemrozić, a potem na blaszce wyłożyć suche wafle, grubo posmarować masą, potem znowu przełożyć waflem i takie a la sandwiche wychodzą Pamiętam że przepis zrobił furorę na mojej komuni wieki temu Życzę smacznego. Cytuj
szyszka Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 Mam pytanie,ubijamy całe jajka czy tylko białka.Przepis ciekawy tylko za bardzo nie wiem jak się za niego zabrać.Ugrzęzłam w jajkach Cytuj
Kasia M. Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 Mam pytanie,ubijamy całe jajka czy tylko białka.Przepis ciekawy tylko za bardzo nie wiem jak się za niego zabrać.Ugrzęzłam w jajkach Całe jajka, tylko bez skorupek oczywiście ;) Można oddzielnie żółtka i białka i potem połączyć ale to zbędna robota :) Cytuj
Kasia M. Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 Nie zjadłabym jajek na surowo Współczuję, to chyba sernik na zimno też odpada? Ja tak samych to nie, ale ubite na piankę z cukrem to pycha ;) Cytuj
andy8 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Kasiu jakoś tak mam,że boję się salmonelli.Sernik na zimno nie wiem jaki masz na myśli ale można zrobić bez dodatku surowych jaj ;) Cytuj
Kasia M. Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Kasiu jakoś tak mam,że boję się salmonelli.Sernik na zimno nie wiem jaki masz na myśli ale można zrobić bez dodatku surowych jaj O, takiego bez surowych jaj to jeszcze nie robiłam ;) Ja jajcara jestem to jajka wszędzie daję gdzie się da Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.