mart Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2010 To wczorajszy moj obiad, przepis pochodzi z cincin i jest tak pyszny ze szkoda gdyby go tu nie bylo, bardzo polecam. Oryginalna wersja: 5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki 5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki 2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke 1/3 szklanki oliwki 4 lyzki wody 2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego 1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej 1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej) sol i pieprz, do smaku Rozgrzac piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Ja dodalam pieczarki, nie dawalam miety, na wierzch pokroilam zwykly ser zolty w kostke (tarkowany sie nie nadaje bo zlepi wszystko) i pokruszylam troche fety, pieklam razem z udkami i skrzydelkami kurczaka wiec nie dodawalam oliwy, czas pieczenia to u mnie godzina, dla nas wystarczyly dwie mlode cukinie a dodalam wiecej ziemniakow, plastry nie moga byc za cienkie bo sie zrobi papka. Robcie bo warto!!! Cytuj
AnnaK Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zaciekawił mnie ten przepis, ale nie lubimy cukinii. Czym można ją zastąpić? (tylko nie kabaczkiem) Pozdrawiam:lol: Cytuj
mart Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 my tez nie przepadamy za cukinia ale tez az tak bardzo nam nie przeszkadza, daj mniej lub skomponuj warzywa ktore lubisz, w oryginale nie bylo pieczarek i cebuli a ja dodalam , mozesz np dac brokul, marchewke itd to juz bedzie inaczej smakowalo ale co tam :wink: Cytuj
AnnaK Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 Brokuły też odpadają, ale przyszła mi na myśl kalarepka. Cytuj
Gość mifka24 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Wyglada pysznie napewno sprobuje :mrgreen: dziekuje i pozdrawiam :* Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.