Gość adas007 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 Piekłem niedawno po raz pierwszy bułki grahamki według przepisu w którym należało przed włożeniem ich do piekarnika posmarować je mlekiem. Chciałbym zapytać się Was co właściwie daje to smarowanie? Oto przepis. Wyszło całkiem nieźle choć gdy były bardzo świeże miały ciut za twardą skórkę i były trochę wilgotne w środku. Na drugi dzień były lepsze: bułeczka bardziej się zrobiła sucha a skórka bardziej miękka. Zamieszczam przepis. Może macie jakieś sugestie jak go zmodyfikować by wyszło bardziej smacznie? składniki: - 300 g mąki graham - 150 g mąki typ 480 - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy - szklanka wody - 7 g drożdży instant Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, wyrabiamy i ciasto zostawiamy do rośnięcia min. 1.5 h. Następnie formujemy bułeczki, zostawiamy ok. 15 min jeszcze do wyrośnięcia i smarujemy każdą mlekiem - pędzelkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 na 30 min. Cytuj
DoDomku Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Właściwie to też zastanawiałam sie co daje smarowanie bułek mlekiem przed włożeniem ich do piekarnika. Znajoma powiedziała mi,że ma to bardzo istotny wpływ na "twardość" lub też chrupkość skórki z zewnątrz. Cytuj
Jolcia Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Wczoraj piekłam bułki z podobnego przepisu ale było 150 ml wody. Niestety wyszły mocno zbite słabo wyrośnięte,twarde. Następnym razem spróbuje dodać więcej wody może będą lepsze. Po upieczeniu chleba i bułek zawsze smaruje gorące wodą. Wtedy skórka nie jest twarda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.