Jolanta Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2010 Skladniki podam opcjonalnie na 3 osoby. Skladniki: 250g tortellini 250g pieczarek 300g wedliny{ja dalam szynke i boczek wedzony w plastrach) peczek szczypioru troche sera zoltego startego Sos beszamelowy: 2 lyzki masla 3-4 lyzki maki 1szkl.mleka galka muszkatolowa,sol,pieprz Maslo rozpuscic w rondelku dodac make i wymieszac.Powstanie mam cos takiego jak zasmazka,dolewamy powoli mleko i enrgicznie mieszamy az powstanie mam sosik.Doprawiamy przyprawami.Sos nie moze byc zbyt gesty.wrazie czego dodac troche mleka. Tortellini gotujemy.Pieczarki kroimy w plastry podsmazamy i doprawiamy sola i pieprzem.Oddzielnie smazymy wedlinke.Naczynie zaroodporne smarujemy tluszczem i wykladamy polowe tortellini na to pieczarki,wedline i posypujemy szczypiorem,reszte tortellini i zalewamy sosem beszamelowym na koniec posypac startym zoltym serem.Zapiec w 200st przez 30-40 min. Jezeli nie macie tortellini to mozna dac gruby makaron tj.kokardki lub duze muszelki.,ale moim zdaniem lepsze jest z tortellini . Zycze smacznego!!! Cytuj
mart Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2010 jadlam ta zapiekanke z tym ze zamiast wedliny byly pulpeciki z miesa mielonego, byla przepyszna, po remoncie kuchni zrobie bo narazie to piekarnik jest w salonie :wink: Cytuj
Jolcia Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 Ciekawy przepis,muszę wypróbować. Cytuj
Jolanta Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zaluje tylko,ze nie mam zdjecia bo zapiekanka szybko zniknela.Jak bede robila to musze szybko zrobic zdjecie .Pozdrawiam. Cytuj
Basia K Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 I już mam pomysł na jutrzejszą obiado-kolację.Mam paczkę tortellini,ale w sałatkach już mi się objadły :grin: Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Właśnie zaczynam ją robic. Powiedzcie mi,czy piec ją pod przykryciem? Cytuj
mart Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 ja bym piekla bez przykrycia zeby ser sie ladnie zapiekl, przeciez tortellini jest wczeniej ugotowane Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Dziękuję,mart,tak właśnie robię :grin: Obawiałam się,że bez przykrycia ser za bardzo się spiecze. A te pulpeciki z mielonego mięsa,o których wspominałaś,to były wcześniej ugotowane,czy obsmażone? Cytuj
mart Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 gotowane ale moga byc tez smazone, jak kto lubi :grin: daj znac jak wyszla zapiekanka Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zapiekanka bardzo dobra. Jedyne,co zmienię,to ten sos.Ale to ze względu na mnie :grin:??: Ja już tak mam,że odrzuca mnie od wszelkiego "kwaśnego" nabiału (biały ser,śmietana,kefiry,jogurty itp). Za bardzo było czuc taki śmietanowy smak,ale jak zaznaczyłam,to tylko i wyłącznie problem dla mnie. Troszkę mi się rozwaliła przy nakładaniu :) Macie może jakiś patent na to? Cytuj
Xetnom Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Ciekawy przepis. Wygląda smakowicie. Cytuj
Jolanta Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Basia mi tez sie rozpadala przy nakladaniu,ale dla mnie to nie jest az tak wazne,najwazniejsze to chyba ze wam smakowala. A tobie Mart tez sie rozpadala przy nakladaniu? A i oczywiscie nie przykrywamy naczynia z zapiekanka. Cytuj
mart Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 juz nie pamietam ale byla tak pyszna ze nikt jakos nie zwrocil na to uwagi :grin: mysle jednak ze przepisy sie troche roznily,postaram sie zdobyc tamten przepis ale nie obiecuje bo to bylo dawno temu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.