Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skladniki podam opcjonalnie na 3 osoby.

Skladniki:

250g tortellini

250g pieczarek

300g wedliny{ja dalam szynke i boczek wedzony w plastrach)

peczek szczypioru

troche sera zoltego startego

Sos beszamelowy:

2 lyzki masla

3-4 lyzki maki

1szkl.mleka

galka muszkatolowa,sol,pieprz

Maslo rozpuscic w rondelku dodac make i wymieszac.Powstanie mam cos takiego jak zasmazka,dolewamy powoli mleko i enrgicznie mieszamy az powstanie mam sosik.Doprawiamy przyprawami.Sos nie moze byc zbyt gesty.wrazie czego dodac troche mleka.

Tortellini gotujemy.Pieczarki kroimy w plastry podsmazamy i doprawiamy sola i pieprzem.Oddzielnie smazymy wedlinke.Naczynie zaroodporne smarujemy tluszczem i wykladamy polowe tortellini na to pieczarki,wedline i posypujemy szczypiorem,reszte tortellini i zalewamy sosem beszamelowym na koniec posypac startym zoltym serem.Zapiec w 200st przez 30-40 min.

Jezeli nie macie tortellini to mozna dac gruby makaron tj.kokardki lub duze muszelki.,ale moim zdaniem lepsze jest z tortelliniDołączona grafika .

Zycze smacznego!!!

Opublikowano

jadlam ta zapiekanke z tym ze zamiast wedliny byly pulpeciki z miesa mielonego, byla przepyszna, po remoncie kuchni zrobie bo narazie to piekarnik jest w salonie :wink:

Opublikowano

Dziękuję,mart,tak właśnie robię :grin: Obawiałam się,że bez przykrycia ser za bardzo się spiecze.

A te pulpeciki z mielonego mięsa,o których wspominałaś,to były wcześniej ugotowane,czy obsmażone?

Opublikowano

Zapiekanka bardzo dobra. Jedyne,co zmienię,to ten sos.Ale to ze względu na mnie :grin:??: Ja już tak mam,że odrzuca mnie od wszelkiego "kwaśnego" nabiału (biały ser,śmietana,kefiry,jogurty itp). Za bardzo było czuc taki śmietanowy smak,ale jak zaznaczyłam,to tylko i wyłącznie problem dla mnie. Troszkę mi się rozwaliła przy nakładaniu :) Macie może jakiś patent na to?

post-4529-1276870661,4841_thumb.jpg

post-4529-1276870671,2571_thumb.jpg

Opublikowano

Basia mi tez sie rozpadala przy nakladaniu,ale dla mnie to nie jest az tak wazne,najwazniejsze to chyba ze wam smakowala.Dołączona grafika

A tobie Mart tez sie rozpadala przy nakladaniu? A i oczywiscie nie przykrywamy naczynia z zapiekanka.

Opublikowano

juz nie pamietam ale byla tak pyszna ze nikt jakos nie zwrocil na to uwagi :grin: mysle jednak ze przepisy sie troche roznily,postaram sie zdobyc tamten przepis ale nie obiecuje bo to bylo dawno temu

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.