Kaliope Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 Pierwszy raz przy wyborze ciasta na niedzielę zdałam się na ślepy los. Otworzyłam pierwszą lepszą gazetkę z ciastami na dowolnej stronie i upiekłam to, na co trafiłam :) I bardzo się z tego cieszę, bo ciasto wyszło bardzo dobre. Przepis pochodzi z dodatku do Poradnika Domowego - numer specjalny 1/2007. W nawiasach podaję swoje zmiany. Ciasto kruche: - 2 szklanki mąki - 4 żółtka - 20 dag masła (ja dodałam jeszcze 2 łyżki oleju i trochę soku z cytryny) - 6 dag wiórków kokosowych (pominęłam) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru - szczypta soli Wierzch: - 1,5 kg jabłek (u mnie słoik jabłek + 3 jabłka starte na tarce) - 4 białka - 25 dag cukru - 15 dag zmielonego twarogu (u mnie serek śmietankowy "Pacynka", którego nie trzeba mielić) - 15 dag wiórków kokosowych - czubata łyżka rodzynek (dałam 3 łyżki) - 1/3 szklanki słodkiej śmietany (30%) - cukier waniliowy - 5 dag masła - 2 żółtka - 3 łyżki rumu (u mnie olejek rumowy) Wykonanie: - zagnieść kruche ciasto i włożyć na godzinę do lodówki lub zamrażarki. Następnie wylepić ciastem natłuszczoną blaszkę, ponakłuwać gęsto widelcem i podpiec przez około 15 minut w temp. 180 stopni. - rodzynki sparzyć, osączyć zalać rumem i odstawić - masło utrzeć z cukrem, żółtkami i twarogiem, wymieszać z wiórkami kokosowymi - obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z masą żółtkowo-twarogową i rodzynkami - dodać śmietankę ubitą z cukrem waniliowym i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać - masę rozsmarować na lekko podpieczonym i przestudzonym spodzie - wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny Ja zwiększyłam wszystkie składniki masy proporcjonalnie o 1/3, bo wydawało mi się, że na dużą blachę (25cmx40cm) może być jej trochę mało. Piekłam dłużej niż godzinę - około 70 minut (ostatnie 10 minut pieczenia ustawiłam grzanie w piekarniku tylko na wierzch ciasta). Po ostudzeniu polałam czekoladową polewą. Masa jest bardzo delikatna i puszysta, nie jest tak zbita jak np. w serniku. Ciasto jest bardzo smaczne i dlatego polecam ten przepis a na zachętę dodaję fotki: Cytuj
andy8 Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 Kaliope podziwiam Cię że w ten upał chciało Ci się piec takie efektowne ciasto,rodzinka pewnie zachwycona bo ciasto wygląda wyśmienicie Cytuj
Kaliope Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 Kaliope podziwiam Cię że w ten upał chciało Ci się piec takie efektowne ciasto,rodzinka pewnie zachwycona bo ciasto wygląda wyśmienicie Serdecznie dziękuję za miłe słowa :) Piekłam późno wieczorem, gdy było już trochę chłodniej i skończyłam po 24 :) A rodzinka rzeczywiście - usatysfakcjonowana :P)) Pozdrawiam cieplutko!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi