Kasia M. Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 SKŁADNIKI: 1 kostka masła (miękkiego) trochę ponad pół szklanki pudru 1 duże roztrzepane jajko 2 łyżki mleka skórka starta z 1 świeżej cytryny ok. 300 g mąki mała paczka płatków migdałów (połowę dodać do poniższej pozycji, resztę podsmażyć na małej ilości masła wciąż mieszając) mała paczka migdałów "słupków" lub mielonych (wedle uznania) 1 1/2 tabliczki mlecznej czekolady lub słabej gorzkiej (na polewę) Wykonanie: (uwaga, ciasto bardzo kruche) Zmiksować masło z pudrem, jak się dobrze połączy, dodać jajko i dokładnie zmiksować raz jeszcze. Potem dodać skórkę z cytryny i mleko, połączyć. Dosypywać stopniowo mąkę i migdały (te nie usmażone). Teraz już urabiać ciasto ręką. Jak będzie ładne i gładkie (nie licząc odstających kawałków migdałów ), zawinąć w folię spożywczą i na ok. 1 - 2 godz do lodówki. 1 - 2 godz. później... Włączyć piekarnik na niecałe 200stC. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5cm grubości i wycinać prostokąty, wielkość wedle uznania. Ja miałam różne Blachę można zapobiegawczo wyłożyć folią aluminiową i cienko natłuścić, ale nie powinny się przyklejać bez niczego. Piec przez 12 - 15 min, aż się zaczną rumienić. Czekoladę rozpuścić, w mikrofali lub w garnuszku na garnku z gorącą wodą. Jakby się robiła "brzydka" wystarczy dolać trochę mleka i mocno zamieszać. Na czekoladę płatki migdałowe i... gotowe! Smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.