Lordi Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 Tak sobie myślę, czy można byłoby ukisić pokrzywy. Takie wiosenne, świeże. Pomyślałem, że to mogłaby być alternatywa dla kapusty kiszonej. Co o tym myślicie? Zdałoby egzamin? Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 Yyy... Z kiszonych pokrzyw (najlepiej majowych) uzyskuje się nawóz, który potem rozcieńczamy z wodą i podlewamy kwiatki w ogródku - świetne wzmacnia rośliny i pomaga w walce z mszycami i innymi szkodnikami... podobno można łączyć te młode pokrzywy z mleczem (z żółtym kwiatkiem) wtedy uzyskamy super nawóz na obfite kwitnienie 🙂 Uwaga! taki nawóz przed podlewaniem należy rozcieńczyć z wodą 1:10 i dopiero można podlewać. A w kuchni... Z młodych pokrzyw można robić zupy, dodawać do sałatek, surówek i różnych farszów np. do naleśników. Można zrobić też herbatkę z pokrzyw, która działa oczyszczająco i odkwasza nasz organizm lub sok z pokrzyw, który jest pomocny przy przeziębieniach oraz dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Maj już niedługo, więc pamiętajmy, aby nie przegapić tej "parzącej zieleninki" ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.