asienka19873 Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Skladniki: - 60 dag miesa wieprzowego (mozna tez zrobic z piersi z kurczaka) - przyprawa do gyrosa, - 150 g pieczarek, - 1 duza czerwona papryka, - 4 lyzki przecieru pomidorowego, - 4 lyzki alkoholu Metaxa (ew. mozna dodac jakis koniak) - 4 kopiaste lyzki kwasnej gestej smietany, - 200 ml bulionu z kostki, - 100 g sera tartego - olej Mieso pokroic w cienkie paseczki,wymieszac z przyprawa gyros (ilosc wg uznania ),odrobina oleju i wstawic do lodowki na ok. 1godz. W tym czasie przygotowac bulion,pokroic pieczarki w plasterki i papryke w cienkie paski. Grzyby i papryke podsmazyc ok. 3 min na rozgrzanej patelni,po czym wyjac na talerz. W letnim bulionie rozmieszac przecier pomidorowy,dodac alkohol i smietane. Na tej samej patelni rozgrzac odrobine oleju i wrzucic miesko,podsmazyc ok. 6 min (dla kurczaka wystarcza 3min.). Dodac grzyby i papryke,nastepnie wlac przygotowany sos i zmieszac wszystko razem. Zagotowac,doprawic ew. pieprzem,sola lub przyprawa gyros. Wylozyc gyros do formy do zapiekania,posypac startym serem i wstawic do piekarnika na ok. 20min (kurczak ok.15min) Piec w 200°C. Podawac z frytkami,krokietami ziemniaczanymi,ryzem lub z czym lubicie do tego jakas surowka. Pomysl zaczerpniety z niemieckiej stronki, z tym ze sosik jest przeze mnie nieco zmieniony polecam! ja robie z kurczakiem,pyszne! tu sa fotki: Cytuj
Gość Garnek24 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 chyba zrobie to w niedziele na obiad;) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Witaj Garnek24 mam nadzieje, ze bedzie ci smakowalo podziel sie koniecznie swoimi wrazeniami smakowymi pozdrawiam Cytuj
Gość Garnek24 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 🙂 tez mam taka nadzieje, pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi