Gość kuchnia2010 Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 Sałatka gyros z kurczaka - składniki 1 duża pierś z kurczaka słoik ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula ketchup pikantny i łagodny mały 0.5 l majonezu Winiary 0.5 kapusty pekińskiej (drobno posiekanej) 1 przyprawa gyros Sałatka gyros z kurczaka - sposób przygotowania Pierś pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju z jedną przyprawą gyros. Usmażoną pierś przełożyć do naczynia i kolejno układając warstwami: ogórek pokrojony w kostkę, cebulę, ketchupy oba na raz, kukurydzę, majonez i posiekaną drobno kapustę pekińską. Przepis pochodzi z mojej strony www.kuchnia2010.ubf.pl Cytuj
sandranowa26 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 Moja ulubiona sałatka :grin: Gyros mogłabym robić co tydzień co najmniej ;-) Cytuj
Asgrid Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Gyros jest fajną sałatką, ale można go bardzo łatwo zepsuć, dodając za dużo majonezu, albo zbyt aromatyczne przyprawy. Cytuj
tred102 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 Sałatka gyros staje się coraz bardziej popularna. Większość z nas odchodzi już od tradycyjnej warzywnej( choć jest bardzo smaczna)szukając coraz to nowych pomysłów i smaków. Sałatka gyros jest idealna na imieniny czy święta. Bardzo dobrze się reprezentuje w szklanej misce wówczas każdy może dokładnie zapoznać się z jej składnikami. To co powinniśmy na początek zrobić zabierając się do jej przygotowania, to oproszone w przyprawie gyros kawałki piersi z kurczaka lekko podsmażyć na patelni. Kiedy już obeschną należy umieścić je na spodzie naszej miski i przesmarować ketchupem oraz majonezem. Następną warstwą jest kukurydza i czerwona papryka pokrojona w kostkę. Tę warstwę pokrywamy majonezem. Kolejny poziom to nasze korniszony również pokrojone w kostkę i wymieszane z drobno posiekaną cebulą. Warstwę pokrywamy ketchupem i majonezem .Na sam wierzch naszej sałatki gyros umieszczamy posiekaną kapustę pekińską. Cytuj
Jarzebina Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2013 Gyros jest fajną sałatką, ale można go bardzo łatwo zepsuć, dodając za dużo majonezu, albo zbyt aromatyczne przyprawy. @Asgrid - to prawda, że nie można przesadzać z majonezem. Po pierwsze może to wpłynąć na trwałość sałatki, a po drugie na jej smak. Swoją drogą sałatka gyros czy kebab to bardzo smaczna opcja na danie typowo imprezowe. Kiedyś widziałam, jak taką sałatkę podają w Dominium. Tam kawałki kurczaka nie wrzucają do sałatki, tylko nabijają je na szpadki. Sama tak robię, bo wiem, że np. mój mały niejadek tylko skubnie sałatki, ale za to kurczaka to mógłby kilogramami wcinać :) Cytuj
creed Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 ta sałatka jest pyszna :) uwielbiam ją robić - znika w mig :) Cytuj
Karola09 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Sałatka gyros to dla mnie mistrzostwo świata. Ja robię warstwową. To nie dość że wygląda mega fajnie i apetycznie, to świetnie smaki się przenikają. Cała niespodzianka w postaci kurczaczka jest na końcu i to taka przygoda w jedzeniu się robi. Cytuj
Cavatelli Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 Ja też robię sałatkę gyros warstwowo i zawsze znika jako pierwsza. Szkoda tylko, ze jest tak wysoko kaloryczna, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Cytuj
aniabloguje Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2017 Uwielbiam tę sałatkę, jeszcze mi się nie przejadała ;) Cytuj
janko852 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 a ja do tego robie jeszcze sos z zoltym serem:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.