piotr3339 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Witam, proszę mi powiedzieć co robię nie tak, z 1,5kg kapusty, takiej lekko zakwaszanej i 1,5kg pieczarek robię farsz na krokiety, kapustę odcedziłem z tego kwasu, wrzuciłem do garnka, dodałem wody, przyprawiłem, gotowałem tak ponad godzinę, wymieniłem w tym czasie 3 razy wodę aby nie było czuć kwasu, pieczarki pokroiłem, później dokładnie umyłem, podsmażyłem cebulę na maśle, wrzuciłem do garnka: 1. Tą cebulkę 2. Odcedzoną kapustę 3. na górę pieczarki 4. znowu przyprawiłem i dodałem ketchup gotuję tak z 40 minut pod przykrywką, było dużo wody, pewnie z pieczarek, odcedziłem znowu, i gotuję teraz bez przykrywki zeby całkowicie odparowało, na małym ogniu. Jednak to coś nie smakuję jak farsz, proszę mi pomóc, bo uwielbiam krokiety, dodam że gotuję je 2 dni pod rząd, w 1 dniu, udało mi się, lecz zrobiłem za mało, na dodatek przypaliłem, ale wyszły przepyszne, w 2 dniu zmarnowane wszystko, kupiłem strasznie kwaśną kapustę, na dodatek nie odcedzałem tej zalewy, no i teraz jest lepiej ale znowu nie to samo... prosze o pomoc Cytuj
piotr3339 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 znowu zrobiłem innym przepisem, ciągle niedobrę.... Cytuj
Katarzyna Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Witaj :( Ja płuczę kapustę, kroję tak żeby nie była długa > przesmażam z odrobiną oliwki na patelni > może być smalec ze skwarkami . Pieczarki i cebulę drobno kroję i też przesmażam . Łączę resztę produktów i przyprawiam do smaku . Podaję z keczupem i sosem czosnkowym . Nieraz do farszu dodaje mięsa mielonego > oczywiście przesmażam z kapustą . Cytuj
piotr3339 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Witaj :( Ja płuczę kapustę, kroję tak żeby nie była długa > przesmażam z odrobiną oliwki na patelni > może być smalec ze skwarkami . Pieczarki i cebulę drobno kroję i też przesmażam . Łączę resztę produktów i przyprawiam do smaku . Podaję z keczupem i sosem czosnkowym . Nieraz do farszu dodaje mięsa mielonego > oczywiście przesmażam z kapustą . dzięki za odpowiedź, farsz trochę przestygł i jest nawet okej, zobaczymy jutro jak poprawi mi się humor:P, a na ten czas kupiłem z biedronki:] Cytuj
teresap Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Ja kiszoną kapustkę płucze, gotuję tak z ? godz, potem wyciskam i drobno kroje, dodaję do przesmażonych pieczarek z cebulką, wszystko podsmażę i doprawię do smaku, dodaje szczyptę cukru, sól, pieprz , do smaku . Farsz ma tworzyć jednolitą masę Ciepły farsz nakładam i obsmażam, koniecznie( jajko bułka lub maczam w cieście naleśnikowym) SMACZNEGO Cytuj
AnnaK Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Przyłączam się do wątku Krokiety. Kapustę mało kwaśną gotuję bez płukania. Z mocno kwaśnej odciskam sok, ale go nie wylewam. Kapustę płuczę i gotuję w małej ilości wody. Jeżeli pod koniec gotowania jest mało kwaśna dolewam odciśniętego wcześniej soku. Po ugotowaniu wykładam na sitko i odsączam. Pieczarki wycieram dokładnie papierowym ręcznikiem (nie myję!), kroję w plastry i duszę na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Kapustę i pieczarki z cebulą drobno siekam tasakiem, dodaję trochę tartej bułki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam i takim farszem nadziewam naleśniki, które składam w kopertę, zamaczam w reszcie lekko rozrzedzonego ciasta naleśnikowego, obtaczam w tartej bułce i smażę na oleju. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.