Kliwia Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Witam, dzisiaj na obiad chcę zrobić pieczone udko kurczaka. Zrobiłam taką marynatę z czosnku, oliwy i mieszanki przypraw do drobiu. Teraz się zastanawiam jak tego kurczaka przyrządzić. Chcę go upiec razem z różnymi warzywami w naczyniu żaroodpornym. Tymi warzywami będą - ziemniaki, marchew i pietruszka. Tylko się zastanawiam czy w ogóle coś z tego wyjdzie. W ilu stopniach powinnam je piec i jak długo? Czy da się to jakoś wszystko zgrać ze sobą? I co zrobić żeby kurczak nie wyszedł zbyt suchy? I jaki sos do tego pasuje? Cytuj
asienka19873 Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Witaj kliwia, ja wczoraj robilam takiego pieczonego kurczaka :mrgreen: zamarynowalam w przyprawach i wlozylam pozniej do naczynia zaroodpornego, i tez wkroilam warzywa,dalam kolorowa papryke i cebule( te potrzebuja krotko-dlatego mozna wrzucic je w polowie czasu przygotowania). Zeby kurczak byl soczysty to nakryj najpierw forme przykrywka(u mnie byla taka forma z pokrywa) a pozniej przed koncem pieczenia zdejmij jesli chcesz by skorka byla chrupiaca. Mysle ze te warzywka by pasowaly,dlaczego nie. Ja pieke zawsze 1 godzinke w 190-200 °C kurczaka i zawsze jest upieczony,mysle ze i te warzywa powinny byc miekkie po tym czasie. A sos sam sie zrobi :mrgreen: podczas pieczenia. Mozesz tez wyjac miesko po upieczeniu i sosik zagescic maka i smietanka. Cytuj
Kliwia Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Witaj kliwia, ja wczoraj robilam takiego pieczonego kurczaka :mrgreen: zamarynowalam w przyprawach i wlozylam pozniej do naczynia zaroodpornego, i tez wkroilam warzywa,dalam kolorowa papryke i cebule( te potrzebuja krotko-dlatego mozna wrzucic je w polowie czasu przygotowania). Zeby kurczak byl soczysty to nakryj najpierw forme przykrywka(u mnie byla taka forma z pokrywa) a pozniej przed koncem pieczenia zdejmij jesli chcesz by skorka byla chrupiaca. Mysle ze te warzywka by pasowaly,dlaczego nie. Ja pieke zawsze 1 godzinke w 190-200 °C kurczaka i zawsze jest upieczony,mysle ze i te warzywa powinny byc miekkie po tym czasie. A sos sam sie zrobi :mrgreen: podczas pieczenia. Mozesz tez wyjac miesko po upieczeniu i sosik zagescic maka i smietanka. Dziękuję za poradę. Czy i jak mi wyszło napiszę później. Pozdrawiam! Cytuj
Kliwia Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Udko piekłam przez ok. 20 min w 190 potem jednak zwiększyłam do 250 i dalej ok. 20 min. Do naczynia, jak planowałam dorzuciłam pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Całość oblałam niewielką ilością oleju (tak by warzywa Muszę jednak obmyślić/ znaleźć jakiś konkretny przepis na marynatę. Był czosnek, oliwa i przyprawa do kurczaka. Może więcej tej marynaty muszę dodać. Ogólnie obiad mi wyszedł. Było to moje pierwsze pieczone mięso i wyszło całkiem nieźle. Dziękuję za poradę i pozdrawiam. Cytuj
mart Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 polecam takie pieczone warzywa, tez pieklam je z kurczakami, pychota Cytuj
asienka19873 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Kliwio ciesze sie ze obiad ci sie udal :mrgreen: ja marynate do kurczaka robie bez czosnku, a robie w bardzo prosty sposob : posypuje kurczaka przyprawa do kurczaka (przyprawy swiata) + przyprawa do mies (knorr-taka czerwona) + pieprz,polewam olejem i odrobinka wody,kilka lyzek i zostawiam na godzinke.Pozniej do piekarnika :mrgreen: pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.