teresap Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 Usłyszałam w telewizji przepis i nie byłam pewna czy dobrze słyszałam, zajrzałam tu i tam i okazało się że warto wypróbować Zachęcam wszystkich do wypróbowania :mrgreen: Szybkie ale jakie...??? Ciasto -styropian 3 szklanki mąki 1 kostka margaeyny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 jogurty brzoskwiniowe (po 500 g) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 200g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem i margarynę, oraz żółtka i połączyć. Kruszonkę podzielić na dwie części. Masa Do jogurtu dodać cukier i proszek do pieczenia oraz budyń. Wymieszać. Delikatnie dodać wiórki kokosowe. Połączyć z pianą ubitą z białek i szczypty soli. Połowę ciasta kruszonki rozłożyć na dnie foremki (22x34 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Nałożyć masę, następnie reszte kruszonki. Piec na złoty kolor w temp. 160 ? 18Ost. C przez 1 godzinę. Można najpierw ciasto posmarować dżemem jakimś kwaskowatym lub na wierzch dać owoce, ja dałam brzoskwinie i jeszcze jedno zamiast jogurtu można dać śmietanę 18% 1200g i wtedy cukru trzeba zwiększyć do ? szk. plus cukier waniliowy i wyjdzie ala sernik Cytuj
ala291 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 tak, ciasto jest naprawe super! robiłam juz kilka razy, ale zawsze daje 3 śmietany -po 400ml.- nie robiłam z jogurtów owocowych, ale ze smietaną ciasto jest wyśmienite:) wygląda i smakuje jak sernik, to taki sernik bez sera:)) Cytuj
andy8 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 A można by nie dawać tych wiórek kokosowych bo za nimi nie przepadam zwłaszcza w nadmiarze Cytuj
teresap Opublikowano 18 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Zgadzam się ciasto jest dobre i mi osobiście smakuje wersja jogurt i kokos ale jeśli ktoś nie przepada za kokosem proponuje wersje ze śmietaną (pod przepisem jest napisana na zielono) i tak jak pisze" ala281"smakiem przypomina ser , można tu dodać brzoskwinie i trzeba pamiętać że zwiększamy cukier i budyń dajemy śmietankowy Naprawdę polecam:wink: Cytuj
andy8 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Tereniu dziękuję za odp taka wersja bardziej mi odpowiada. Cytuj
ala291 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 andy8, tak jak napisała teresap, możesz pominąc kokos, ale muszę ci powiedzieć, że ja też nie lubię kokosu,a tutaj pasuje i samkuje wybornie,naprawdę, :wink: ale jak nie chcesz dodawać kokosu, pomiń, nic się nie stanie,a jeżeli dasz śmietanę, musi być bardzo gęsta, warto spróbować, bo ciacho rewelacja:) Cytuj
andy8 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Ala dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi-pozdrawiam Cytuj
teresap Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 <B>Witam Wszystkich U mnie w niedziele na stole znów gościł styropian i będę natrętna :wink: namawiam do wypróbowania, ciasto jest szybkie i dobre Ja tym razem dałam 1200 g. jogurtu POZDRAWIAM </B> Cytuj
niuniaczek Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2010 Bardzo kuszące ciasto. Robię jutro. dziękuję za podzilenie sie przepisem i zdjęciami. Cytuj
basga Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2011 I ja wreszcie zebrałam się za to ciasto i powiem Wam,że jest rewelacyjne:nie za słodkie,nie za ciężkie,łatwo się robi i smakuje wspaniale.Robiłam ze śmietany,gęstej 12%,użyłam 3 kubeczków po 330gram i wiórek dałam 18 dkg ale budynie wzięłam 2 zwykłe na pół litra.Spód posmarowałam dżemem brzoskwiniowym.Z pewnością często będzie u mnie pieczone!Ja daję 5! Cytuj
teresap Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Cieszę się że nie zawiodłam POZDRAWIAM Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2011 I ja też w końcu skusiłam się na to ciasto. Zrobiłam go zgodnie z podanym przepisem :) Ciasto jest naprawdę super. Bardzo dobre w smaku, nie jest słodkie, ma też ciekawą nazwę, niektórzy kosztowali go ze względu na ciekawą nazwę :mrgreen: Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia (a jeśli ciasto zrobimy sobie dzień wcześniej to na drugi dzień, w ciągu 10 minut ciasto mamy gotowe). Dlatego polecam je wszystkim zapracowanym ;-) Zastanawiam się jakby tutaj dodać np. jogurt wiśniowy, budyń wiśniowy i... może też kilka wisienek - myślę, że też by było smaczne 🙂 Serdecznie pozdrawiam autorkę i dziękuję za podzielenie się z nami tym super przepisem :grin: Cytuj
teresap Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 I ja też w końcu skusiłam się na to ciasto. Zrobiłam go zgodnie z podanym przepisem 🙂 Ciasto jest naprawdę super. Bardzo dobre w smaku, nie jest słodkie, ma też ciekawą nazwę, niektórzy kosztowali go ze względu na ciekawą nazwę :mrgreen: Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia (a jeśli ciasto zrobimy sobie dzień wcześniej to na drugi dzień, w ciągu 10 minut ciasto mamy gotowe). Dlatego polecam je wszystkim zapracowanym ;-) Zastanawiam się jakby tutaj dodać np. jogurt wiśniowy, budyń wiśniowy i... może też kilka wisienek - myślę, że też by było smaczne 🙂 Serdecznie pozdrawiam autorkę i dziękuję za podzielenie się z nami tym super przepisem :grin: Dziękuję Dorotko Myślę że wersja wiśniowa zdała by egzamin :) Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Witaj Tereniu, fajnie że nas odwiedziłaś na forum :D Dziękuję, w takim razie skuszę się kiedyś na wiśniową wersję ;) Serdecznie pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi