Gość orzechova Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Witam i na wstępie krzyczę o pomoc! Tatuś uraczył mnie w tym roku ogromną ilością grzybów i nakazał: zrób z tym coś. Chciałam je zapasteryzować albo zamarynować w słoiczkach,ale za nic w świecie nie mogę znaleźć informacji jak to się robi :mrgreen: tzn,wiem jak przygotować zalewę,obgotować grzybki itp,ale kiedy w przepisie piszą: apertyzować 20 min, albo "pasteryzować" to głupieję. jak to się robi? mam już zamknięte słoiki z zalanymi grzybkami wstawić do gara z wodą, nakrętkami do góry, i gotować? czy ktoś mógłby mi pomóc? :mrgreen: zrobiłam trzy słoiczki tak po prostu,zalane zalewą octową i postawione "na głowie",ale jeden się otworzył [tzn, nie zassał się,ten guziczek na pokrywce dalej klika] i nie wiem co z tym fantem zrobić :wink: Cytuj
AnnaK Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Słoiki do pasteryzacji powinny być lekko zakręcone. Po "zabiegu" należy każdą zakrętkę mocno dokręcić, odwrócić słoik do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.Pozdrawiam :mrgreen: Cytuj
DeLarge Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Witam i na wstępie krzyczę o pomoc! Tatuś uraczył mnie w tym roku ogromną ilością grzybów i nakazał: zrób z tym coś. Chciałam je zapasteryzować albo zamarynować w słoiczkach,ale za nic w świecie nie mogę znaleźć informacji jak to się robi :mrgreen: tzn,wiem jak przygotować zalewę,obgotować grzybki itp,ale kiedy w przepisie piszą: apertyzować 20 min, albo "pasteryzować" to głupieję. jak to się robi? mam już zamknięte słoiki z zalanymi grzybkami wstawić do gara z wodą, nakrętkami do góry, i gotować? czy ktoś mógłby mi pomóc? :mrgreen: zrobiłam trzy słoiczki tak po prostu,zalane zalewą octową i postawione "na głowie",ale jeden się otworzył [tzn, nie zassał się,ten guziczek na pokrywce dalej klika] i nie wiem co z tym fantem zrobić :wink: dokładnie, należy podgotowac słoiki i pasteryzacja gotowa co do "klikajacej" pokrywki to nie należy używac pokrywek z tym jak to nazywasz "guziczkiem", upewnij się że pokrywki które uzywasz są odpowiednie do słoików które posiadasz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi