Skocz do zawartości

Marynowanie Grzybków


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i na wstępie krzyczę o pomoc! Tatuś uraczył mnie w tym roku ogromną ilością grzybów i nakazał: zrób z tym coś. Chciałam je zapasteryzować albo zamarynować w słoiczkach,ale za nic w świecie nie mogę znaleźć informacji jak to się robi :mrgreen: tzn,wiem jak przygotować zalewę,obgotować grzybki itp,ale kiedy w przepisie piszą: apertyzować 20 min, albo "pasteryzować" to głupieję. jak to się robi? mam już zamknięte słoiki z zalanymi grzybkami wstawić do gara z wodą, nakrętkami do góry, i gotować? czy ktoś mógłby mi pomóc? :mrgreen: zrobiłam trzy słoiczki tak po prostu,zalane zalewą octową i postawione "na głowie",ale jeden się otworzył [tzn, nie zassał się,ten guziczek na pokrywce dalej klika] i nie wiem co z tym fantem zrobić :wink:

Opublikowano

Słoiki do pasteryzacji powinny być lekko zakręcone. Po "zabiegu" należy każdą zakrętkę mocno dokręcić, odwrócić słoik do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.Pozdrawiam :mrgreen:

Opublikowano

Witam i na wstępie krzyczę o pomoc!

Tatuś uraczył mnie w tym roku ogromną ilością grzybów i nakazał: zrób z tym coś.

Chciałam je zapasteryzować albo zamarynować w słoiczkach,ale za nic w świecie nie mogę znaleźć informacji jak to się robi :mrgreen: tzn,wiem jak przygotować zalewę,obgotować grzybki itp,ale kiedy w przepisie piszą: apertyzować 20 min, albo "pasteryzować" to głupieję. jak to się robi? mam już zamknięte słoiki z zalanymi grzybkami wstawić do gara z wodą, nakrętkami do góry, i gotować? czy ktoś mógłby mi pomóc? :mrgreen: zrobiłam trzy słoiczki tak po prostu,zalane zalewą octową i postawione "na głowie",ale jeden się otworzył [tzn, nie zassał się,ten guziczek na pokrywce dalej klika] i nie wiem co z tym fantem zrobić :wink:

dokładnie, należy podgotowac słoiki i pasteryzacja gotowa

co do "klikajacej" pokrywki to nie należy używac pokrywek z tym jak to nazywasz "guziczkiem", upewnij się że pokrywki które uzywasz są odpowiednie do słoików które posiadasz

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.