DeLarge Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 http-~~-//www.youtube.com/watch?v=1tRq8ExAHzk&feature=player_embedded co nieco na temat papryczki (nie jest to do końca ta którą zjadł) Skala Scoville'a facet wylądował w szpitalu choc był doświadczony w jedzeniu papryczek np. Jalapeno ps. popijamy mlekiem, jogurtem ale nigdy wodą Cytuj
Marcin Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Robi wrażenie - ja kiedyś jadłem Piri Piri i mi wystarczy :wink: Chociaż ostro zjeść lubię. Cytuj
ramona Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2011 Jak dla mnie głupota... mógł od razu łyknąć czystą kapsaicynę... Cytuj
Gagaskladtowarowroznych Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 (edytowane) To wszystko zależy od osobniczej wrażliwości .Jadłam nieraz habanero teoretycznie jedną z najostrzejszych papryk świata(10 w skal SHU) i była to tylko bardzoooo ostra papryka,choć znajomi po niej dostawali czkawki lub nawet krwotoku z nosa.,jednak już chili tajskie dawało mi popalić.Znany jest przypadek człowieka ,który wcierał sobie do oczu (dla celów zarobkowych)sok z habanero i nic się nie działo.Neutralizować kapsaicyne można nie tylko nabiałem lecz również alkoholem. :biggrin: I jeszcze jedna uwaga:nie ma czegoś takiego jak smak ostry -to tylko reakcja receptorów na poparzenie, a po kapsaicynie zawartej np. w papryce mózg wytwarza endorfiny -hormon szczęścia-i dlatego lubimy „ostro” jeść Gaga ze Skład Towarów Różnych Edytowane 17 Listopada 2011 przez Marcin Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.