Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki ( wychodzą z nich 2 sztuki):

- 30 g świeżych drożdży

- 400 ml ciepłej wody

- 90 g cukru

- 1 kg mąki

- łyżka soli

- 3 jajka

- 100 g roztopionego masła

- 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 850 g mąki, cukier, sól, roztrzepane 3 jajka i masło. Wymieszać. Następnie dodawać resztę mąki do momentu uzyskania elastycznego, ale niezbyt klejącego ciasta ( ja nigdy nie zużywam pozostałych 150g mąki - zawsze mniej). Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyrabiamy je ok. 5 min na blacie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godz. W międzyczasie ciasto odgazowujemy. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części i zaplatamy z nich 2 chałki. znów zostawiamy do wyrośnięcia. tym razem na 40 min. Po wyrośnięciu smarujemy chałki roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać je makiem lub kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min w temp.

180 st. C.

Gorąco polecam ten przepis. Chałki są pyszne i świeże parę dni.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Szczerze mówiąc to zarówno te kupione jak i domowej roboty chałki,zawsze po jednym dniu stawały się bardzo suche i po prostu nie dobre w smaku. Jak wiadomo najlepiej smakuje świeża chałka z masłem,pychota. Dzięki za przepis,na pewno z niego skorzystam:)

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Raczej robić sama nie będę, nie jestem jeszcze na takim stopniu zaawansowania :) Ale chałkę uwielbiam, tak jak pisze Dodomku - świeża z masłem mniam!!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.