skuwiakowa Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Składniki ( wychodzą z nich 2 sztuki): - 30 g świeżych drożdży - 400 ml ciepłej wody - 90 g cukru - 1 kg mąki - łyżka soli - 3 jajka - 100 g roztopionego masła - 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 850 g mąki, cukier, sól, roztrzepane 3 jajka i masło. Wymieszać. Następnie dodawać resztę mąki do momentu uzyskania elastycznego, ale niezbyt klejącego ciasta ( ja nigdy nie zużywam pozostałych 150g mąki - zawsze mniej). Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyrabiamy je ok. 5 min na blacie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godz. W międzyczasie ciasto odgazowujemy. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części i zaplatamy z nich 2 chałki. znów zostawiamy do wyrośnięcia. tym razem na 40 min. Po wyrośnięciu smarujemy chałki roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać je makiem lub kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min w temp. 180 st. C. Gorąco polecam ten przepis. Chałki są pyszne i świeże parę dni. Cytuj
DoDomku Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Szczerze mówiąc to zarówno te kupione jak i domowej roboty chałki,zawsze po jednym dniu stawały się bardzo suche i po prostu nie dobre w smaku. Jak wiadomo najlepiej smakuje świeża chałka z masłem,pychota. Dzięki za przepis,na pewno z niego skorzystam:) Cytuj
Gość Ameba Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Raczej robić sama nie będę, nie jestem jeszcze na takim stopniu zaawansowania :) Ale chałkę uwielbiam, tak jak pisze Dodomku - świeża z masłem mniam!! Cytuj
IGA Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 Ja myślę, że ta chałka zachowa świeżość trochę dłużej. Sama umieściłam podobny przepis i chałka jest znacznie dłużej świeża i mięciutka niż ta przyniesiona ze sklepu. Zachęcam do samodzielnego upieczenia chałki. Polecam również przepis Izabeli https://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/12/86-chalka-na-jogurcie.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi