Dany Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Zakładam ten wątek, ponieważ nie doszukałem się na forum podobnego. Widziałem masę fajnych przepisów na całe dania, ale nigdzie nie znalazłem wątku samych sosów, a przecież jest to bardzo wdzięczny dodatek. Fakt, można kupić z torebki, ale co to za frajda, lepiej zrobić samemu. Piszcie, jakie macie ciekawe sposoby robienia sosów,jaki do jakich potraw :wink: Cytuj
Gość Sylwia90 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 O, właśnie, przydatny wątek ;) Właśnie ostatnio dowiedziałam się jak zrobić pyszny sos i chciałam się podzielić na forum :) Zaznaczam że go jadłam i dowiedziałam się jaki mniej więcej jest przepis, ale nie robiłam więc nie całkiem wiem jak to w praktyce wygląda. Zdaje się że to jakiś sos indyjski i jakoś się nazywa, ale nie pamiętam :wink: Słodki sos pomidorowy z miętą Koncentrat pomidorowy (ewentualnie pomidory z puszki) Woda Cukier puder Świeża mięta Inne przyprawy do smaku, np. wegeta Generalnie to wszystko razem wrzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy. Proporcje na wyczucie, jak komu smakuje. Cytuj
Iza22 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Najprostszymi sosami do potraw są: sos czosnkowy czosnek+majonez+jogurt opcjonalnie majeranek jak ktoś lubi, koperkowy majonez+jogurt+koperek, tzatziki gęsty jogurt +czosnek+ogórek starty na tarce i odciśnięty. Dobre do pieczonych mięs i grillowanych. Cytuj
Gość Exit708 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Witam serdecznie, czy mógłby ktoś podać mi przepis na sos vinegret??? Cytuj
skuwiakowa Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Exit708 podaje ci przepis sos vinegret: 2 ząbki czosnku rozetrzyj z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Sos czosnkowy: majonez + śmietana + czosnek + sól i pieprz Sos jogurtowy: majonez + jogurt naturalny + przyprawy (sol, pieprz, szczypiorek). Zamiast majonezu można dodać śmietany. Sos musztardowy: ugotowane na twardo żółtko utrzyj z 2 łyżkami musztardy, sola i pieprzem. Połącz z oliwa i sokiem cytryny. Cytuj
Dany Opublikowano 8 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 A ma ktoś przepis na sos serowy? Ostatnio próbowałem go zrobić rozpuszczając serki topione (w płynie) z przyprawami. Był w miarę zjadliwy ale tylko wtedy kiedy był gorący, bo zaraz potem zastygał, nie wspominając że serki nie rozpuściły się do końca. Wie ktoś jak to zrobić? Cytuj
Gość Exit708 Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 Dziękuje za odpowiedz SKUWIAKOWA ;):):) DANY podaję Ci przepis na sos serowy :wink: SKŁADNIKI: 30 g masła 30 g mąki 250 g gorącego mleka 4 łyżki śmietanki 4 łyżki tartego ementalera 4 łyzki tartego gruyera sól pieprz PRZYGOTOWANIE:Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać gorące mleko stale mieszając czekać aż sos zgęstnieje. Pogotować ok 3 minuty. Dodać sól i pieprz a następnie utarte sery, wymieszać. Jeżeli przygotowanego sosu nie zużyjemy od razu należy na wierzch nalać roztopionego masła aby się utworzył twardy kożuch. Cytuj
Dany Opublikowano 11 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Super, dzięki Ci bardzo Exit :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi