Basia K Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Jutro szykuje mi sie impreza urodzinowa (osiemnastkowa) mojego syna. Jako ciepłe danie będę robiła schab zapiekany z cebulą i takim sosem (schab w plastrach). Pasują do tego frytki. Jest jedno "ale".Wiadomo,jak to w domu-mam jedną frytownicę i nie mam możliwości pożyczenia więcej.Przy większej ilości osób (19) wiecie,jakby to wyglądało.Frytki smażone porcjami,jedni goście już otarliby buzie,a drudzy nawet nie zaczęliby jeśc. Myślałam o frytkach do piekarnika,ale to też na co najmniej dwóch blachach,a one będą zajęte wraz z całym piekarnikiem przez mięso. Co pasuje do takiego mięska,oprócz oczywiście jeszcze misy surówki? Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Hmmm... Może ugotowane, ale nie rozgotowane małe ziemniaczki, wszystkie powinny być takiej samej wielkości (należy pamiętać, że małe ziemniaczki gotują się krócej). Po ugotowaniu można je podzielić, i do jednych dodać dużo posiekanego koperku, do drugich przyprawę do ziemniaków i paprykę w proszku, a trzecie podać bez przypraw, tylko posolone. Takie ziemianki łatwo wymieszamy z dowolną przyprawą, jeśli przełożymy je do garnka, dodamy przyprawę, przykryjemy pokrywką i lekko poruszamy, potrząśniemy gankiem. Wtedy wszystkie ziemniaczki ładnie się pokryją daną przyprawą, i co ważne nie rozpadną i nie pogniotą. Takie ziemniaki można podać osobno w dużych szklanych miskach lub na owalnych talerzach, ewentualnie na dużym owalnym talerzu i ułożyć takie pasy na ukos z tych ziemniaków. Wtedy byłoby tak kolorowo. Można też ziemniaki pokroić w ćwiartki i piec w piekarniku, tak żeby uzyskały taką złotą i apetyczną skórkę. Basiu, wszystkiego najlepszego dla Twojego syna, udanej imprezy i samych smakowitości na stole :wink: Cytuj
AnnaK Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Basiu, gdy muszę podać większą ilość frytek robię to następująco. Kupuję gotowe i krótko przed podaniem smażę kolejno porcje do uzyskania lekko złotej skórki i wykładam na salaterkę. Kiedy mięso jest gotowe podsmażam szybko frytki (2-3minuty). Mając trzy porcje można podawać na stół, a pozostałe w międzyczasie dosmażać dalej. U mnie ten sposób sprawdza się. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA SYNA ! Cytuj
Basia K Opublikowano 9 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Dziękuję za rady i życzenia dla syna. Smakowitości będą,a jakże! Wszak ,od czego jest Smaczny? :wink: Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 :wink: Basiu, to pochwal się co serwowałaś do schabowego? Cytuj
Basia K Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Bezkłopotliwy ryż :) Zrobiłam na talerzach babeczki z niego. Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2010 Oo to też fajnie i szybko :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.