jadkin Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 witam czy macie jakis przepis na lody(ale bez mleka skondensowanego) prose podajcie (tez bez np.3 galki lodow waniliowych)dzieki z gory 8) Cytuj
witaminkaa1976 Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 Mój "mąż" uwielbia lody owocowe.. a teraz kiedy jest wysyp truskawek poprosił mnie żebym zmiksowała truskawki(można dodać cukru, jak któś lubi bardziej slodkie) i ten mus włożyła do małych pojemniczków(kiedys kupiłam taki komplet w ikei, małych pojemniczków). Juz kiedyś zrobiłam tak z czerwonymi porzeczkami... ale było kwasiorkowe... :D Polecam sorbeciki, On się nimi zajada 8). Pozdrawiam :D Cytuj
vinonka Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Składniki: 4 żółtka 100 g. cukru 250 ml. mleka mus owocowy lub inne dodatki (kawa, wanilia, czekolada...) WYKONANIE: Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie, stale ubijając, podgrzewamy go na parze i jednocześnie wlewamy cienkim strumieniem mleko. Gdy masa zgęstnieje, przelewamy ją do formy, schładzamy, co jakiś czas mieszając. Po zastygnięciu ponownie ubijamy z musem owocowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Zamrażamy. SMACZNEGO! 8) Cytuj
radziosny Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Czy takie lody zrobione w domowych warunkach są lepsze w smaku od tych kupionych w sklepie?? Chcialbym zrobic lody, ale nie wiem czy sie to oplaca, bo w sklepach sĄ nawet tanie. :mrgreen: pozdrawiam radziosny :shock: Cytuj
DeLarge Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 z własnego doświadczenia wiem że takie domowej produkcji lody nie są tak "puszyste" jak te zakupione w sklepie ale liczy się smak oraz fakt że nie ma w nich chemii, polecam samemu zrobić, chociaż spróbować Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 W ostatnich latach pojawiły się maszynki elektryczne do kręcenia lodów domowych. Kosztują w granicach 80 zł. Są naprawdę fajne. Miałam taką, służyła mi 10 lat, ale spalił się silnik. A że przywiozłam ją dawno temu z zagranicy nie można jej naprawić. Robiłam lody o różnych smakach. Rodzina je uwielbiała. Ale dzieci wyrosły i wyjechały, więc teraz ich już nie robię. Choć zastanawiam się ponownie nad kupnem takiej maszynki, bo wnusio mi rośnie!! :mrgreen: Cytuj
radziosny Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Hmm 80 zł mowisz? Zastanowie sie nad kupnem. Lody z takiej maszynki wyjdą podobne do tych co mozna na miescie kupic- (wkrecaja :shock: ) ci je na wafel, czy takie do galkowania?? Dzieki za pomysl. pozdrawiam radziosny :mrgreen: Cytuj
DeLarge Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 pojawiły się maszynki elektryczne do kręcenia lodów domowych a to nawet nie wiedziałem że takie urządzenie istnieje, zawsze jadłem lody robione ręcznie (jesli chodzi o domowe) a takie z maszynki to musi być całkowicie inna bajka Cytuj
radziosny Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Sprawdzalem na allegro to nawet sa maszyny do wypieku wafli do lodow :mrgreen:. Niestety kosztuje taka 2 tysiaki :oops: . Co do maszynek do lodow to chyba sa one do tych wkrecanych na wafel, a nie wiem czy do galkowych tez :shock: ? pozdrawiam Cytuj
Nikita79 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 -Droga Polu Połetek- To brzmi ciekawie , mozesz podac nam swoj przepis na lody ? Poniewaz zastanawiam sie nad kupnem takiej maszynki i chcialabym wiedziec czy oplaca sie i czy nie da rady zrobic tego mikserem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi