marku72 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Składniki na ok. 10 litrów zupy: - 1 kg marchwii pokrojonej w drobną kosteczkę -1/2 kg czerwonej papryki również pokrojonej w kosteczkę -1 kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) -1 małe opakowanie makaronu sojowego(można więcej :) ) -1 szklanka grzybów mun (namoczonych i pociętych w cienkie paski) -mała puszka pędów bambusa -6 łyżek koncentratu pomidorowego - 150 ml octu -150 ml przyprawy "Maggi" -150 ml ciemnego sosu sojowego -700 g cukru -3 ząbki czosnku -2 łyżki stołowe soli -4 jajka -mączka ziemniaczana Do garnka wlewamy 5-6 litrów wody,dodajemy sól,marchew,pędu bambusa,grzyby oaz koncentrat pomidorowy.Kiedy wszystko się zagotuje robimy z mielonego mięsa maluteńkie klopsiki i wrzucamy je na gotujący się wywar.kiedy zaczynają wypływać dokładamy resztę przypraw tzn.cukier,ocet ,maggi,sos sojowy,czosnek.Na koniec dodajemy namoczony wcześniej i pocięty na mniejsze niteczki makaron sojowy.Teraz wystarczy zagęścić lekko zupę mączką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie .I już ostatni składnik czyli jajka , które trzeba roztrzepać i wlewać powoli na gotującą się zupę tak jak np.lane kluseczki.Trzeba pamiętać,żeby mączkę ziemniaczaną rozrobić w dużej ilości wody i wlewać ją powolo bo inaczej narobimy klusek z mąki a mają być tylko te z jajek :-).Oczywiście proponuję na koniec wszystko doprawić do smaku ponieważ nie wiem ile kto doleje wody podczas zagęszczania :-). Pozdrawiam i smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.