minia51 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Poszukuję przepisu na biszkopt w którym do jajek daje się łyżeczkę octu, jajka wtedy pęcznieją oraz na polewę czekoladową (chyba z żelatyną) Cytuj
Basia K Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Miniu,znalazłam w swoich szpargałach taki przepis na biszkopt z octem,ale nie robiłam go nigdy 6 jaj 1 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szkl. cukru łyżka stołowa octu Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze). A taki przepis na polewę czekoladową z dodatkiem żelatyny: Skladniki: 4 lyzki cukru 2 lyzki smietany slodkiej 3 lyzki kakao 6 dag. masla 1 lyzeczka zelatyny Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.Musi napeczniec. Maslo, cukier,kakao,smietane rozpuscic na malym ogniu. Gdy masa sie zagotyje dodajemy podgrzana zelatyne(ja ja podgrzewam w mikrofalowce na malej mocy,zeby sie rozpuscila) Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Cytuj
Gość Dodzia106 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 Poszukuję przepisu na biszkopt w którym do jajek daje się łyżeczkę octu, jajka wtedy pęcznieją oraz na polewę czekoladową (chyba z żelatyną) Ja mam taki przepis na biszkopt z octem 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1szkl. mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywno z cukrem, żółtka do kubka, dosypujemy do żółtekproszek do pieczeni ai ocet, dobrze iszybko utrzeć , dodająćc żółtka do białek, ubijać jeszcze chwilę nie zadługo dodać mąkę delikatnie mieszając łyżką . Piec ok. 40 min. Cytuj
Gość Dodzia106 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 Poszukuję przepisu na biszkopt w którym do jajek daje się łyżeczkę octu, jajka wtedy pęcznieją oraz na polewę czekoladową (chyba z żelatyną) A na polewę mam sprawdzony przepis . 20 dkg. margaryny rozpuścić, dodać 5 łyżek mleka z rozmieszanymi 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej , 20gkg. cukru pudru, 4 łyżki kakao.Wszystko podgrzewać, nie gotować i polaewać kiedy będzie zimna. Tej polewy wychodzi dosyć dużo , więc można zrobić z połowy proporcji w zależności do czego potrzebujemy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.