Skocz do zawartości

Chleb Z Otrębami

Gość zanetka_ab

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może znacie jakiś ciekawy przepis na pyszny i zdrowy chlebek z otrębami? Nie wyobrażam sobie żadnej diety i w ogóle jedzenia bez chleba. Ale postanowiłam, że będę robić go sama i że dodam do niego otręby. Będzie zdrowiej

Opublikowano

A może znacie jakiś ciekawy przepis na pyszny i zdrowy chlebek z otrębami? Nie wyobrażam sobie żadnej diety i w ogóle jedzenia bez chleba. Ale postanowiłam, że będę robić go sama i że dodam do niego otręby. Będzie zdrowiej :)

:-) :-) :)

Na wsi pieczemy chleb na zakwasie w piecu no ale tu się nie da ?

W radiu usłyszałam przepis na chleb siostry Mirjan i wypróbowałam

Oto efekt

Najpierw przepis

1 litr wody ciepłej

1 łyżka soli

4 dag drożdży

1 łyżka cukru

1 kg mąki pszennej

7 łyżek siemia lnianego ( ja nie dałam bo nie miałam )

1 szk otrębów pszennych

4 łyżki słonecznika

4 łyżki pestek dyni

wykonanie

Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z solą i cukrem w misce i na to wsypać 1 kg mąki

Zostawić na około 1/2 godz potem wyrobić ciasto ręko i znów zostawić do wyrośnięcia , jak podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki - ziarna i dobrze wyrobić i znów odstawiamy do wyrośnięcia

Nakładamy do dwóch blaszek i znów czekamy aż wyrośnie pieczemy w temperaturze jak ciasto 90 minut

Zapomniałam chlebek koniecznie po upieczeniu zawinąć w mokro ścierkę i zostawić do wystygnięcia

Opublikowano

No raczej się nie da, bardziej myślałam o przepisie możliwym do zrobienia w piekarniku. Przepis który napisałaś na pewno wypróbuje. Tylko gdybyś mi jeszcze powiedziała czy drożdże mają być suszone czy zwykłe i czy otręby musza być pszenne. W domu mam tylko owsiane, mogą też być?

Jak wyszedł Ci ten chlebek?

Opublikowano

No raczej się nie da, bardziej myślałam o przepisie możliwym do zrobienia w piekarniku. Przepis który napisałaś na pewno wypróbuje. Tylko gdybyś mi jeszcze powiedziała czy drożdże mają być suszone czy zwykłe i czy otręby musza być pszenne. W domu mam tylko owsiane, mogą też być?

Jak wyszedł Ci ten chlebek?

ja nie piekł?am ale podałam tylko przepis.Przepis nie mój ale z naszego forum. Zerknij na strony o chlebie tam poczytasz wiele opinii o nim a nawet wiele innych przepisów. Myslę że tam znajdziesz coś dla siebie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

czy uważacie że taki chleb mogą jeść osoby z chorymi jelitami i bioracę od 3 lat asamax? bo z chęcią zrobiłabym taki chlebuś mamie ale nie chcę zaszkodzić?

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia i wydaje mi się ze w tym wypadku najlepiej byłoby zapytać lekarza. Teoretycznie nic złego nie powinno sie stać,ale organizm może zareagować różnie,tym bardziej przy chorych jelitach.