Gość zanetka_ab Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 A może znacie jakiś ciekawy przepis na pyszny i zdrowy chlebek z otrębami? Nie wyobrażam sobie żadnej diety i w ogóle jedzenia bez chleba. Ale postanowiłam, że będę robić go sama i że dodam do niego otręby. Będzie zdrowiej Cytuj
minia51 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 A może znacie jakiś ciekawy przepis na pyszny i zdrowy chlebek z otrębami? Nie wyobrażam sobie żadnej diety i w ogóle jedzenia bez chleba. Ale postanowiłam, że będę robić go sama i że dodam do niego otręby. Będzie zdrowiej :) :-) :-) :) Na wsi pieczemy chleb na zakwasie w piecu no ale tu się nie da ? W radiu usłyszałam przepis na chleb siostry Mirjan i wypróbowałam Oto efekt Najpierw przepis 1 litr wody ciepłej 1 łyżka soli 4 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 kg mąki pszennej 7 łyżek siemia lnianego ( ja nie dałam bo nie miałam ) 1 szk otrębów pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni wykonanie Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z solą i cukrem w misce i na to wsypać 1 kg mąki Zostawić na około 1/2 godz potem wyrobić ciasto ręko i znów zostawić do wyrośnięcia , jak podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki - ziarna i dobrze wyrobić i znów odstawiamy do wyrośnięcia Nakładamy do dwóch blaszek i znów czekamy aż wyrośnie pieczemy w temperaturze jak ciasto 90 minut Zapomniałam chlebek koniecznie po upieczeniu zawinąć w mokro ścierkę i zostawić do wystygnięcia Cytuj
Gość zanetka_ab Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 No raczej się nie da, bardziej myślałam o przepisie możliwym do zrobienia w piekarniku. Przepis który napisałaś na pewno wypróbuje. Tylko gdybyś mi jeszcze powiedziała czy drożdże mają być suszone czy zwykłe i czy otręby musza być pszenne. W domu mam tylko owsiane, mogą też być? Jak wyszedł Ci ten chlebek? Cytuj
minia51 Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 No raczej się nie da, bardziej myślałam o przepisie możliwym do zrobienia w piekarniku. Przepis który napisałaś na pewno wypróbuje. Tylko gdybyś mi jeszcze powiedziała czy drożdże mają być suszone czy zwykłe i czy otręby musza być pszenne. W domu mam tylko owsiane, mogą też być? Jak wyszedł Ci ten chlebek? ja nie piekł?am ale podałam tylko przepis.Przepis nie mój ale z naszego forum. Zerknij na strony o chlebie tam poczytasz wiele opinii o nim a nawet wiele innych przepisów. Myslę że tam znajdziesz coś dla siebie. Cytuj
cziki Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 czy uważacie że taki chleb mogą jeść osoby z chorymi jelitami i bioracę od 3 lat asamax? bo z chęcią zrobiłabym taki chlebuś mamie ale nie chcę zaszkodzić? Cytuj
DoDomku Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 czy uważacie że taki chleb mogą jeść osoby z chorymi jelitami i bioracę od 3 lat asamax? bo z chęcią zrobiłabym taki chlebuś mamie ale nie chcę zaszkodzić? Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia i wydaje mi się ze w tym wypadku najlepiej byłoby zapytać lekarza. Teoretycznie nic złego nie powinno sie stać,ale organizm może zareagować różnie,tym bardziej przy chorych jelitach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.