sonia01 Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 Witam, mam pytanie czy ktoś z forumowiczów ma przepis na domowe mięso pasteryzowane w słoiku? Jadłam takie kiedyś u dalekich znajomych i było pyszne ze świeżym chlebkiem :) Chciałabym spróbować zrobić coś takiego do domowej spiżarki. Cytuj
Iza22 Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 Znalazłam taki przepis na łopatkę osobiście go nie próbowałam. 2kg łopatki ziele angielskie liść laurowy główka czosnku vegeta sól pieprz Mięso myjemy kroimy w nieduże kawałki, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę dodajemy do mięsa z liściem laurowym zielem angielskim oraz solą i pieprzem mieszamy i odstawiamy na ok 2 godz. Mięso wkładamy do wyparzonych słoików do połowy wysokości i nalewamy do każdego odrobinę przegotowanej zimnej wody i zakręcamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Witam, może coś takiego: Mielonka drobiowa słoikowa Cytuj
DeLarge Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 miałem kiedyś przepis na mięso w słoiku i jak pamiętam miałem tam zaznaczone aby nie dodawac cebuli ani czosnku świeżego bo choc nawet po pasteryzacji mięso może się popsuc...w przepisie Doroty czosnek jest granulowany więc ok Cytuj
justhi Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2010 Moi rodzice najpierw smażą mięso (przyprawione solą, majerankiem) z dodatkiem cebuli i czosnku. Wkładali do słoików i zalewali płynem powstałym w trakcie smażenia (got. 30 minut, gdy wkłada się surowy boczek-2godz.). Pamiętam, że gdy byliśmy dziećmi, pod żadnym pozorem nie wolno nam było próbować tego mięsa z brytfanny, żeby np. chleb nie wpadł do sosu, przez to mogłoby się zepsuć mięso w słoikach. Najlepiej robić mięso do słoików późną jesienią lub zimą, bo słoiki się wówczas psują. Nie wiem, czy te oba zastrzeżenia są zgodne z prawdą, ale zawsze u nas tak było robione i mięsko było pyszne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.