ifcia Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Witam! Jakie są Wasze ulubione wina i z jakimi potrawami je łączycie? Od niedawna próbuję sie odnaleźć w winiarskim świecie, ale to wcale nie jest takie proste, przynajmniej na początku :) Co polecacie? Cytuj
zofka Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 Ja osobiście jestem fanką win białych, wytrawnych i półwytrawnych. Z ostatnio pitych perełek polecam niemiecki riesling Black Tower. Na początek jednak polecam coś słodszego - chyba większość ludzi jednak woli słodkie smaki... na przykład hiszpański Rene Barbier. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 Witam, ja bardzo lubie wina slodkie i polwytrawne. Super sa wina lodowe,niestety nie pamietam nazwy..jakie ostatnio pilam. Lubie tez bardzo niemieckie wino Trittenheimer Altärchen Riesling, to jest wino slodkie, swietne w smaku. Ja biale wina podaje do drobiu,bialych mies a czerwone lub rozowe do miesa wieprzowego,wolowiny,do spaghetti itp. Cytuj
zofka Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 wina lodowe? a co to jest? nie słyszałam jeszcze o takich...? :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 wino lodowe to wino z winogron ktore zbiera sie w przymrozek,temp. powinna spasc do -7°C :) i z takich przymrozonych owocow robi sie wino,jest tez nieco drozsze niz normalne wino,ale w smaku swietne,slodkie. Cytuj
Dex Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Wino lodowe (Eiswein lub Icewine) Bardzo modne w obecnych czasach wina, które są specjalnością krajów dysponujących na tyle zimnym klimatem, by temperatury w zimie regularnie utrzymywały się okresami czasu poniżej 0°C, by woda w słodkich, przejrzałych, lecz niepokrytych pleśnią gronach, mogła zamarznąć i zostać usunięta w postaci kryształków lodu. Dzięki temu zabiegowi wzrasta stężenie cukrów i kwasów w gronach. Dlatego w produkcji tych win specjalizują się północne Niemcy i Kanada. źródło: winezja.pl Cytuj
katjusza Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 Witam! Wino dotychczas traktowałam jako dodatek do potrawy podawany w kieliszku do dania.:( Moimi ulubionymi są wina wytrawne oraz półwytrawne, częściej czerwone niż białe. Teraz powoli zaczynam odkrywać wino równiez w kuchni - jako dodatek do sosów, do pieczeni itp.:)) Cytuj
katjusza Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Apropo łączenia wina z potrawami, wiem, że w internecie można znaleźć fajne wyszukiwarki, które pomagają dobrać odpowiednie wino do konkretnego dania. Jak przypomnę sobie i znajdę - dam znać.:mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi