cziki Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 Wczoraj urządziliśmy z paczką znajomych festival wycinania dyniaka i jak wiadomo zostało dużo farszu więc postanowiłam zrobić zupę!wyszło przepysznie: duży garnek 3 szklanki bulionu 3 cebule 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziół prowansalskich bądź tymianku do gorącego buliony wsypujemy pokrojoną dynię i dusimy ją w bulionie 10 minut, cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do dyni, przyprawiamy i miksujemy blenderem, następnie zagotować i zjeść z uśmiechem :) PS: znacie inne przepisy na dynię czy wiecie coś na temat jej działania na osoby z zapaleniem jelit? mam mamę chorą, która bierze asamax od 3 lat i nigdy nie wiem czy mogę jej coś takiego podawać? Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 witam Dynię można zamarynować w lekkiej zalewie octowej, lub zrobić pyszny dżem, można też piec kawałki dyni jak ziemniaczki. przyprawia się je solą , pieprzem i ziołami, polewa olejem lub oliwą, miesza razem, na blaszke i do pieca, aż brzegi delikatnie się przyrumienią. Kawałki powinny byc większe mogą byc podłużne najlepiej ze skórką, takie łódeczki :) Cytuj
mart Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 przepyszne jest tez ciasto z dynia Cytuj
Gość Thoris Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 Ja zawsze dynię dzielę na dwie części i jedną część podsmażam razem z cebulką. Na koniec do zupy dolewam mleka, tak ok. 1/3 szklanki na litr zupy. Cytuj
marysi_co Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Kiedyś robiłam zupę dyniową z curry ale mie nie podeszła. Teraz najczęściej robię z pieczonej dynii Cytuj
julianA Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2015 Moja siostra dziś zrobiła przepyszną zupę z dyni. Podała ją z łyżką śmietany i grzankami, niebo w gębie! :) Cytuj
Boguska Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2016 Zupa dyniowa jest super! Z grzankami smakuje rewelacyjnie;) Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2016 Nam ostatnio zasmakowała zupka krem z dyni z keksem gęstej śmietany i całość posypana jest prażonym słonecznikiem - mniam :) Cytuj
wojti3 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2017 Moja ulubiona jednak czasochłonna :) Cytuj
PrzygodyGabi Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2017 Zupa dyniowa nie dość, że jest smaczna to jeszcze bardzo zdrowa!! Z mlekiem kokosowym najlepsza!! Cytuj
Negreska Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2019 Ja zupę dyniową robię z domowym bulionem mięsno-warzywnym i z pieczoną dynią. Wtedy całość robi się bardzo szybko i ma dobry, bardziej wyrazisty smak. Poza tym dodaję do niej sporo papryki wędzonej i czosnek. A podaję to z grzankami, słonecznikiem i dużą ilością pietruszki :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi