Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Forumowiczów, mam problem ze smażeniem czosnku :) chodzi o to że jeśli przygotowanie potrawy zaczyna się od tego że na patelni należy podsmażyć czosnek dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas to zanim ta cebula chociaż zmięknie to czosnek jest już przypalony a co za tym idzie gorzki i całość można generalnie umieścić w kuble na śmieci i nie bardzo wiem jak to zrobić żeby ten czosnek się nie przypalał... bo musi się dać jakoś będę wdzięczny za wsparcie merytoryczne w tej kwestii pozdrawiam paweł

Opublikowano

musisz pilnowac temperatury tłuszczu na którym masz smażyc czosnek, tłuszcz nie może byc zbyt gorący. Wrzucasz czosnek i dosłownie za chwilę cebulę (czosnek smażysz jako pierwszy dla uwolnienia aromatu) i nie ma prawa się nie udac. Temperaturę tłuszczu możesz sprawdzic zanurzając w nim kawałek chleba który powinien się zarumienic po krótkiej chwili (kwestia wprawy i doświadczenia, z czasem nic nie będzie Ci się przypalac)

Opublikowano

ale w sumie jeszcze jedna recz mi przyszła do głowy odnośnie tematu.... bo myślę że znaczenie może mieć co się potem będzie robiło z podsmażonym czosnkiem & cebulą, jeśli zalać to jakimś płynem na przykład celem sosu sporządzenie to sprawa prosta ale jeśli na takiej mieszance chciałoby się usmażyć na przykład kotlecik z kurzej piersi to czy czosnek i tak się nie zacznie przypalać (mi się przypala) ? zwłaszcza że zwykle jest drobno siekany itp itd.... czy po prostu należy potem smażyć przy stosunkowo niskiej temperaturze tłuszczu? w tv to zawsze jakieś takie proste się wydaje....

musisz pilnowac temperatury tłuszczu na którym masz smażyc czosnek, tłuszcz nie może byc zbyt gorący. Wrzucasz czosnek i dosłownie za chwilę cebulę (czosnek smażysz jako pierwszy dla uwolnienia aromatu) i nie ma prawa się nie udac. Temperaturę tłuszczu możesz sprawdzic zanurzając w nim kawałek chleba który powinien się zarumienic po krótkiej chwili (kwestia wprawy i doświadczenia, z czasem nic nie będzie Ci się przypalac)

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

słuchajcie ostatnio widziałam w telewizji hmmm w jakimś programie kulinarnym, ze zawsze jak smażymy i mimo tego, że w pszepisie pisze, ze najpierw czosnek pozniej cebule lub to i to razem to nigdy nie możnA TAK ROBIC :( najpierw smazymy cebule i jak cebula bedzie zarumieniona to wrzucamy czosnek :) Bo tak wlasnie albo sie spali albo jak wrzucimy wszystko razem to nie bedzie czuc charakterystycznego smaku czosnku tylko sama cebule :) No jakos tak mam nadzieje, ze zrozumiale :) Pozdrawiam

  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

najpierw podsmażam czosnek jak już wspomniano - dla uwolnienia aromatu - potem wrzucam cebulę. chwilę wszystko razem na patelni. w pogotowiu mam drugi czosnek po to, żeby podmienić ten przypalony. cebula nabiera aromatu czosnku, przypalony ląduje w koszu a na jego miejsce wchodzi świeżutki. Zależy czasem do czego Ci to potrzebne, czasem jeszcze dodaję odrobinę wody na patelnię i to wszystko podduszam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.