pablo_m Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Witam Szanownych Forumowiczów, mam problem ze smażeniem czosnku :) chodzi o to że jeśli przygotowanie potrawy zaczyna się od tego że na patelni należy podsmażyć czosnek dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas to zanim ta cebula chociaż zmięknie to czosnek jest już przypalony a co za tym idzie gorzki i całość można generalnie umieścić w kuble na śmieci i nie bardzo wiem jak to zrobić żeby ten czosnek się nie przypalał... bo musi się dać jakoś będę wdzięczny za wsparcie merytoryczne w tej kwestii pozdrawiam paweł Cytuj
DeLarge Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 musisz pilnowac temperatury tłuszczu na którym masz smażyc czosnek, tłuszcz nie może byc zbyt gorący. Wrzucasz czosnek i dosłownie za chwilę cebulę (czosnek smażysz jako pierwszy dla uwolnienia aromatu) i nie ma prawa się nie udac. Temperaturę tłuszczu możesz sprawdzic zanurzając w nim kawałek chleba który powinien się zarumienic po krótkiej chwili (kwestia wprawy i doświadczenia, z czasem nic nie będzie Ci się przypalac) Cytuj
pablo_m Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 dzięki, będę trenował do skutku pozdrawiam paweł Cytuj
pablo_m Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 ale w sumie jeszcze jedna recz mi przyszła do głowy odnośnie tematu.... bo myślę że znaczenie może mieć co się potem będzie robiło z podsmażonym czosnkiem & cebulą, jeśli zalać to jakimś płynem na przykład celem sosu sporządzenie to sprawa prosta ale jeśli na takiej mieszance chciałoby się usmażyć na przykład kotlecik z kurzej piersi to czy czosnek i tak się nie zacznie przypalać (mi się przypala) ? zwłaszcza że zwykle jest drobno siekany itp itd.... czy po prostu należy potem smażyć przy stosunkowo niskiej temperaturze tłuszczu? w tv to zawsze jakieś takie proste się wydaje.... musisz pilnowac temperatury tłuszczu na którym masz smażyc czosnek, tłuszcz nie może byc zbyt gorący. Wrzucasz czosnek i dosłownie za chwilę cebulę (czosnek smażysz jako pierwszy dla uwolnienia aromatu) i nie ma prawa się nie udac. Temperaturę tłuszczu możesz sprawdzic zanurzając w nim kawałek chleba który powinien się zarumienic po krótkiej chwili (kwestia wprawy i doświadczenia, z czasem nic nie będzie Ci się przypalac) Cytuj
Niedzwiadu Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 Cześć :) najpierw usmaż pierś potem dorzuć cebule i pod koniec czosnek :) Cytuj
sylwuśka Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 słuchajcie ostatnio widziałam w telewizji hmmm w jakimś programie kulinarnym, ze zawsze jak smażymy i mimo tego, że w pszepisie pisze, ze najpierw czosnek pozniej cebule lub to i to razem to nigdy nie możnA TAK ROBIC :( najpierw smazymy cebule i jak cebula bedzie zarumieniona to wrzucamy czosnek :) Bo tak wlasnie albo sie spali albo jak wrzucimy wszystko razem to nie bedzie czuc charakterystycznego smaku czosnku tylko sama cebule :) No jakos tak mam nadzieje, ze zrozumiale :) Pozdrawiam Cytuj
colca92 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 najpierw podsmażam czosnek jak już wspomniano - dla uwolnienia aromatu - potem wrzucam cebulę. chwilę wszystko razem na patelni. w pogotowiu mam drugi czosnek po to, żeby podmienić ten przypalony. cebula nabiera aromatu czosnku, przypalony ląduje w koszu a na jego miejsce wchodzi świeżutki. Zależy czasem do czego Ci to potrzebne, czasem jeszcze dodaję odrobinę wody na patelnię i to wszystko podduszam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.